Slovenija
20 ogledov

Stavkajoči preklicali opomine delodajalcu

dom upokojencev Anže Petkovšek
Stavkajoči v Domu starejših občanov Prebold, ki so danes nameravali pripraviti opomine o izpolnitvi obveznosti delodajalca do delavcev, so to dejanje preklicali.

Zaposleni so namreč prejeli tudi drugi del majske plače, direktor Ivan Kovač pa je začel dialog s stavkovnim odborom. Tako je že sklenjen dogovor o omilitvi stavke. Niso pa zaposleni prejeli še junijskih plač, ob tem tudi ni jasnih informacij, kdaj jih bodo, so sporočili v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Odločilni bodo rezultati sestanka

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve po navedbah sindikata danes poteka tudi "krizni" sestanek vseh vpletenih v zgodbo o Domu starejših občanov Prebold, ki obratuje brez koncesije. "Rezultati tega sestanka bodo vplivali na odločitve delavcev glede izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani zaposlenih, za katero so pogoji izpolnjeni. O tem se danes ne bodo odločali, saj je zaradi spremenjenih okoliščin treba znova proučiti pravne podlage. Predvsem pa stremimo k nadaljevanju zaposlitve in varnosti stanovalcev doma," so še zapisali v omenjenem sindikatu.

Direktor najel čistilni servis

Že dopoldne so iz omenjenega sindikata sporočili, da je direktor Kovač najel čistilni servis, ki naj bi čistil dom, čeprav to v okviru sporazuma o delu med stavko delajo že stavkajoči. Slednji so servisu tudi preprečili delo in se ob tem vprašali, kako in iz katerega računa Kovač plačuje čistilne storitve, medtem ko denarja za plače zaposlenih ni.

Stavkajoči poleg izplačila majskih plač sicer zahtevajo še zagotovitev rednih plač v prihodnje in redno plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost. Prav tako zahtevajo izplačilo regresa za zadnja tri leta, omogočanje koriščenja lanskega in letošnjega dopusta, zagotavljanje predpisanega počitka in pogojev za strokovno neoporečno delo s potrebnim številom kvalificiranih kadrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.