Slovenija
8 ogledov

Stavkali do nakazila plač

Mitja Bukovec in Andrej Boh sta včeraj ob 12. uri banko zapustila razočarana, sa Žurnal24 main
Novoles. Stavko prekinili šele, ko so dobili nakazilo dela decembrske plače.

"Iz dneva v dan živimo življenje, ki ni nobeno življenje. Žalost. Plačujejo nam na obroke po 200 evrov," je povedal Andrej Boh, delavec Novolesa, medtem ko je pred banko čakal, ali bo obljubljeno nakazilo drugega od treh obrokov decembrske plače prišlo na njegov račun.

Nimajo za prevoz
Minimalna plača
. 30 odstotkov od skupno 640 zaposlenih v skupini Novoles prejema minimalno plačo, ki bo besedah Mitje Bukovca, predsednika sindikata, znaša 520 evrov. “Ko še ta plača ni izplačana, se zgodi, da nimajo niti za prevoz na delo niti za osnovna živila,” pravi Bukovec.

Ob 12.30 so delavci denar dobili na račune in prekinili ob 6. uri začeto stavko.

"Zadnji del decembrskih plač naj bi dobili do 10. februarja. Še ta mesec naj bi bila izplačana tudi januarska plača; prvi del do 18. februarja, drugi pa do konca meseca," je pojasnil Mitja Bukovec, predsednik Novolesovega sindikata.

Rok Barbič, predsednik uprave v odstopu, včeraj z novinarji zaradi bolezni ni želel govoriti. Je pa Bukovec povedal, da nadzorni svet intenzivno išče novega predsednika uprave.

Delavci vse od sebe
"Delavci dajejo vse od sebe, da bi prispevali k reševanju položaja; pristali so na zmanjšane minimalne plače, na obročna plačila, njim pa žal nihče ne odloži plačila mesečnih položnic in obrokov za kredite," je dejala Majda Marolt, sekretarka območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.