Slovenija
1060 ogledov

Stavke decembra še korak bližje?

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Vlada in sindikati so se na današnjem prvem srečanju, namenjenem razrešitvi stavkovnih zahtev sindikatov, pogovarjali predvsem o načinu pogajanj. Del sindikatov ni naklonjen skupnim pogajanjem.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnji uvod v pogajanja označil za precej konstruktivnega. Kot je to že običaj, so kar nekaj časa porabili za dogovor o načinu pogajanja, ki pa je zelo pomemben, je poudaril. Po njegovih besedah je vladi v interesu, da se stavkovni sporazumi sklenejo čim prej, da ne pride do splošne stavke, zato jim je tudi v interesu, da pogajanja z vsemi stavkovnimi skupinami potekajo skupaj.

V torek več znanega

Na sindikalni strani so sicer v zadnjih tednih poudarjali, da si želijo nadaljevati pogajanja tam, kjer so se marca ustavila. Ker pa so po Pogačarjevih navedbah opazili, da je prišlo do nekaterih nesoglasij in nerazumevanj, kaj je tisto, kar je bilo s prejšnjo vlado marca že dogovorjeno, in kaj še ne, so se danes dogovorili, da jim iz sindikalnih skupin do ponedeljka do 12. ure pošljejo, kaj so njihovi konkretni predlogi rešitev stavkovnih zahtev, ki omogočajo hitro sklenitev stavkovnih sporazumov. Na torkovem srečanju pa bo vlada že podala svoj odziv na te zahteve oziroma svoj protipredlog, je pojasnil Pogačar, ki si želi intenzivno dinamiko pogajanj.

Želijo si, da bi svoj protipredlog v torek predstavili vsem sindikalnim skupinam hkrati. "A v to nikogar ne moremo prisiliti," je dejal Pogačar in spomnil, da imajo stavkovne skupine svoje zahteve in tudi pravico do ločenih pogajanj.

Tako se je tudi prejšnja vlada v začetku leta pogajala s štirimi stavkovnimi skupinami ločeno. Kot je danes pojasnil Pogačar, sta policijska sindikata že povedala, da želita ločena pogajanja in da jim bodo v skladu z zakonom o stavki to tudi omogočili.

Radar Poziv Slovenija Opozorilo pred strašnimi posledicami policijske stavke

Štrukelj: "Vlada se izmika"

Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja je ključno, kako se bo vlada odzvala na stavkovne zahteve sindikatov, ki so različne. Tako bo v torek, ko naj bi bilo to znano, tudi bolj jasno, na kakšen način se bodo pogajanja vodila, je dejal.

Sicer pa je ocenil, da se je vlada danes izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče, prav tako se ni želela opredeliti do tega, ali so zanjo sprejemljive tiste stvari, ki so bile že dogovorjene ob prekinitvi pogajanj zaradi odstopa prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja. "Če bi tukaj prišlo do umika nazaj od tega, kar je bilo že dogovorjeno s Cerarjevo vlado, potem je verjetno konflikt korak bližje," je ocenil. Sindikati so namreč za začetek decembra že napovedali stavke.

V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška pa zagovarjajo enotna pogajanja.

stavka SVIZ Napovedi Slovenija V začetku decembra stavkovni val

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Silva Drevensek 07:46 20.oktober 2018.

    pa kaj bodo šolniki spet štrajkali,pa saj to ni več normalno,kaj pa oni z 500 evri a ti pa ne smejo štrajkati

  • mirror 22:46 19.oktober 2018.

    Šarec bo moral kmalu po novo tranšo kreditov za plače JS. Potem se bodo spet dvignili zdravniki, da ni pravega razmerja med plačami in kolo sreče se bo spet zavrtelo.