Slovenija
7 ogledov

Stavke v energetiki ne bo

vlada, pahor, energetika, franc dolar
1/3
Žurnal24 main
Energetiki so danes odpovedali splošno stavko, katere začetek so napovedali za torek. Za to so se odločili po pogovoru s premierjem Borutom Pahorjem.

Kot sta po srečanju v Ljubljani povedala predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar in ministrica za gospodarstvo Darja Radić, bosta strani vzpostavili aktiven dialog. "Iskali bomo take rešitve, ki bodo v korist vseh partnerjev, ki sodelujejo na področju energetike," je poudarila ministrica Radićeva.

Stavkovne zahteve so bile naprej štiri, a so se še pred današnjim sestankom z ministrico dogovorili, da eno izmed njih – zamenjavo generalnega direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača – umaknejo, je pojasnil Dolar.

Optimističen že pred sestankom
"Pričakujemo, da se nam bo uspelo o vsem dogovoriti in seveda zamrzniti stavko. V nasprotnem primeru nam ne preostane drugega, kot da stavkamo," je dopoldne povedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar, ki je že prejšnji teden poudaril, da je dogovor s Pahorjem edina možnost za zamrznitev stavke.

"Imamo toliko argumentov, tako pravnih kot strokovnih, da bo predsednik vlade zadevo razumel, če je že drugi niso. Tudi mi v sindikatu si želimo, da stavke ne bi bilo. Ne stavkamo zaradi stavke, ampak zaradi svojega prav," dodaja Dolar, ki je stavko napovedal že prejšnji teden, za razlog pa navedel pomanjkanje dialoga s strani ministrstva za gospodarstvo. "Naši občutki so v vsakem primeru dobri," pravi Dolar.

Med stavkovnimi zahtevami je glavna ustavitev reorganizacije, ki jo je predlagal Direktorat za energetiko. "Mi vemo, da se bomo reorganizirali. Ta reorganizacija pa po naših izračunih pomeni za 30 odstotkov povišanje cen električne energije in tisoč ljudi na cesti," je še povedal Dolar, ki pravi, da sindikat od premierja zahteva to, kar so sicer zahtevali tudi od bivšega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika in zdajšnje ministrice Radićeve – dogovor o nadaljevanju socialnega dialoga in ustavitev vseh dejavnosti na področju reorganizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.