Slovenija
17976 ogledov

Tudi na ta dan bomo v Sloveniji morda občudovali severni sij

Severni sij, Kanada Bralec
Ni še prepozno, da severni sij opazujete kar z domačega balkona!

Severni sij, ki ga je sicer običajno moč videti samo na severu Evrope, je bil včeraj viden praktično po vsej Sloveniji. Fotografije za naše kraje nenavadnega pojava so zaokrožile po spletu, ogledate si jih lahko na tej povezavi.

A tudi v prihodnjih dneh bodo najbrž pogoji za opazovanje pojava dobri, ugotavljajo na portalu Neurje.si. Spodnja povezava prikazuje vrednosti sončevih neviht po dnevih, ko bodo te najmočnejše in posledično tudi vidne. V sredo pa bodo možnosti za opazovanje aurore borealis še boljše kot včeraj, kaže napoved.

Kot pojasnjujejo na portalu, severni sij oziroma aurora borealis nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni (Sončev veter) in nekateri težki ioni (kisik in dušik). Ko pridejo v stik z Zemljinim ozračjem, reagirajo ter posledično zasvetijo.

Polarni siji imajo lahko različne barve. Šibki polarni siji so navadno bele barve, močnejši pa so lahko rumeno-zelene in rdeče barve.

Bralec nam je iz Kanade, kjer je trenutno na potovanju, poslal fotografije tamkajšnjega dogajanja na nebu, barvni odtenki so bili precej drugačni kot v Sloveniji.

Severni sij, Kanada | Avtor: Bralec Bralec

Severni sij je bil včeraj viden celo v Turčiji in Grčiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dani5 20:38 06.november 2023.

    https://www.gi.alaska.edu/news/haarp-artificial-airglow-may-be-widely-visible-alaska?fbclid=IwAR17wFYReJbruWYJ7IJqlxmA5C-nTT7b-VhkCN3NGnEk8wuYl0ECm8UCIic