Slovenija
1721 ogledov

Ste lastnik podatkov, ne pa tudi dokumentov

dokumenti papirji
Kar je napisano v zdravstveni kartoteki, je vaše, papir, na katerem je to napisano, pa ne.

"Pacient je zgolj lastnik svojih zdravstvenih podatkov, ne pa tudi zdravstvene dokumentacije. Upravljavec zdravstvene dokumentacije je izvajalec zdravstvenih storitev," vsem tistim, ki se sprašujejo, zakaj ne smejo sami posredovati svojega zdravstvenega kartona v primeru menjave zdravnika, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. 

Zakon o pacientovih pravicah ureja vpogled v zdravstveno dokumentacijo. V 41. členu določa, da ima pacient ob pristojnosti zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca pravico do neoviranega vpogleda in prepisa zdravstvene dokumentacije, ki se nanaša nanj. Izvajalec zdravstvene dejavnosti mora pacientu zagotoviti fotokopiranje ali drugo reprodukcijo zdravstvene dokumentacije. Vpogled v zdravstveno dokumentacijo ima tudi pooblaščenec ali druga oseba, ki ima pravico do seznanitve. 

Zdravnik Pomembna novost Zdravje Velikanska novost v zdravstvu: Končno zaradi tega ne bo treba več k zdravniku

Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ) v 14.b členu določa Centralni register podatkov o pacientu (CRPP), ki je zbirka podatkov eZdravja o pacientih s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Če prek zVEM (zvem.ezdrav.si) s katerimkoli digitalnim kvalificiranim potrdilom posameznik dostopa do CRPP, lahko vidi podatke, ki so tam na voljo. 

CRPP vsebuje povzetke podatkov o pacientu in pacientovo zdravstveno dokumentacijo. Od 1. decembra 2015 je za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe začela veljati obveznost posredovanja in pregled vseh s strani ministra predpisanih zdravstvenih dokumentov prek CRPP, od 1. aprila 2016 pa velja obveznost objavljanja in pridobivanja povzetka podatkov o pacientih iz CRPP. 

V CRPP se dokumenti pošiljajo sproti, ob tem pa na NIJZ poudarjajo, da prepisa papirnatih izvidov za nazaj ni bilo in to za enkrat tudi ni predvideno. 

Do vključno 31. januarja 2019 je podatke v interoperabilno hrbtenico oz. Centralni register podatkov o pacientih (CRPP) pošiljalo skupno 260 izvajalcev zdravstvene dejavnosti, od tega 102 v okviru javnih zavodov in 158 zasebnikov. V CRPP so bili do 31. januarja 2019 na voljo podatki za približno 1.500.000 pacientov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 14:15 11.maj 2019.

    Hmm, ne razumem čisto, če menjam enega državnega zdravnika za drugega, je lastnik materialnega sredstva na katerem so podatki še vedno država. Kje je problem? Bi pa tehnično razumel, če bi od državnega zdravnika šel k popolnemu privatniku.