Slovenija
24 ogledov

"Ste pozabili na svoje besede?"

slovenija 01.04.2009 Branimir Strukelj, seja predsedstva Konfederacije sindikato Boštjan Tacol
Besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo morala konsolidacija javnih financ odslej potekati na strani izdatkov, so razburile tudi KSJS.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je v odzivu na torkove izjave finančnega ministra Uroša Čuferja v zvezi s potrebnim krčenjem na strani izdatkov v javnem sektorju danes pojasnil, da takšen koncept konsolidacije javnih financ zelo podpira. A ob tem je poudaril, Čufer s tem "ni mislil direktno na plače javnih uslužbencev".

Čufer je namreč v torek ob robu Strateškega foruma Bled povedal, da smo gospodarstvo v Sloveniji po njegovem mnenju dovolj obremenili z davki. "Tisto, kar se bo dogajalo na konsolidaciji, se bo moralo dogajati na strani izdatkov v javnem sektorju," je dejal.

Njegova izjava je močno razburila sindikate javnega sektorja. Branimir Štrukelj, prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), je v javnem pismu predsednici vlade Alenki Bratušek danes spomnil, da je ob prevzemu funkcije v govoru v DZ zavrnila vztrajanje pri dotedanjem sistemu, ki je ustvaril velike razlike med ljudmi, in se zavzela za večjo enakopravnost državljank in državljanov.

Kot je opozoril, je predsednica vlade februarja dejala, da si Slovenija "preprosto ne more privoščiti nadaljevanja trendov padanja gospodarske aktivnosti in rasti brezposelnosti", saj da se je pokazalo, da zgolj s krčenjem javnih izdatkov ni mogoče doseči gospodarske rasti in da na dolgi rok taka politika ne vodi do znižanja proračunskega primanjkljaja.

Komentarjev 9
  • pass19 06:56 05.september 2013.

    recimo, da zmanjšajo plače v javnem sektorju za 20%, a bi potem kar naenkrat krize ne bi bilo več? Najprej treba zrihtat gospodarstvo, tega pa z odpuščanji in nižanjem plač ne bomo uredili, sploh pa plače niso visoke. Primerjaj plači ...prikaži več ene tajnice v javni upravi (cca 600-650eur) in v gospodarstvu, pa vidiš da so plače ob primerljivi izobrazbi, morda celo nižje. Najprej treba zajeziti sivo, črno ekonomijo in ropanje podjetij, potem pa se lahko pogovarjamo o konkurenčnem gospodarstvu...

  • pass19 06:43 05.september 2013.

    "nivo" plač v javnem sektorju ni nič višji kot v gospodarstvu. Ne moreš primerjat plače delavca v proizvodnji brez izobrazbe in učitelja, primerjaj plače s podobno izobrazbo

  • ac-dc 17:07 04.september 2013.

    Štrukelj moli. Konec sveta.