Slovenija
18216 ogledov

"Ste se vprašali, kdo skrbi za brezhibno urejene pričeske?"

frizer Profimedias
Frizerji opozarjajo na delo na črno in nesorazmerne ukrepe.

"Frizerska dejavnost je brez dvoma ena tistih, ki jo je situacija s koronakrizo najbolj prizadela," opozarjajo frizerji ter poudarjajo, da se v panogi dela nepopravljiva škoda. "Še vedno smo neuslišani ter prepuščeni na milost in nemilost vladnih odločitev. Medtem ko čas teče, podjetja propadajo, število žalostnih zgodb pa raste iz dneva v dan."

Opozarjajo, da so se frizerski saloni spomladi zaprli med prvimi in ostali zaprti do konca prvomajskih praznikov. Oktobra je vlada najprej sklenila, da ima lahko vsak salon na 20 kvadratnih metrov le eno stranko, teden za tem pa je salone ponovno zaprla. 

Predstavniki obrtne zbornice v največji meri očitajo vladi, da njihova pomoč prihaja prepozno, predvsem pa je ni v zadostni meri, da bi pokrila najbolj osnovne stroške, ki nastajajo. "Stroka se v vsem tem času niti enkrat ni posvetovala s frizerji, niti poskušala najti skupne rešitve za opravljanje poklica med epidemijo. V obeh valih nismo uspeli vzpostaviti nikakršnega dialoga z odločevalci, ki na tej točki nimajo posluha za storitveni sektor," opozarjajo frizerji, med katerimi so tudi direktor Lassane David Cukjati, Mitja Sojer iz MIČ Stylinga ter direktorica podjetja Aledana Mirjana Klajić

"Ste se vprašali, kdo v tem času ureja posameznike, ki jih lahko spremljamo v medijih? Kdo skrbi za pričeske brezhibno urejenih ljudi, ki jih v tem obdobju srečujete na ulicah? Mi zagotovo ne."

Vladi očitajo, da na ta način podpira le črni trg, kjer se ne upoštevajo higienski ukrepi in zaščitni standardi kot v salonih - da ta obstaja, priznavajo tudi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Državni sekretar z MGRT Simon Zajc je v včerajšnji Tarči na RTV dejal: "Delo na črno se izvaja, ker, če pogledamo okoli sebe, vidimo, da so določene pričeske kar urejene."

"V nov salon sem vložil vse svoje prihranke, vzel sem tudi kredit in kmalu po otvoritvi se je zgodilo zaprtje salonov. Od države sem nekaj malega dobil, a to spet ni bilo toliko, kot bi želel. Žal sem moral v tem času že dati eni frizerki odpoved. Ni bil moj namen, da zapusti ekipo, saj smo majhni, a žal mi drugega ni preostalo."
Metod Tasič iz Slovenj Gradca

"Vedeli smo, kaj nas čaka, a ne, da bo tako hudo"

Direktorica podjetja Aledana Mirjana Kljaić se je znašla na robu. "Že pri prvem valu sem vedela, da to ne bo gripa, zaradi katere bomo 14 dni zaprti," je dejala. "V začetku aprila sem se začela zavedati teže prepovedi dela in stoodstotnega izpada prometa. Poleg izplačila plač 40-im zaposlenim sem morala poskrbeti še za plačilo DDV-ja, vseh fiksnih stroškov in kreditov. Pri tako velikem kolektivu je skoraj nemogoče funkcionirati brez pomoči bank. Skratka, borba se je začela. Skrbi, nespanje in stres so nekaj vsakdanjega, kar je tudi pri meni začelo puščati posledice. Dolgovi so se začeli višati in vsak dan je daljši in težji.

Frizer Sašo Mali, ki se frizerski dejavnosti posveča že 32 let, pa je dejal: "Ostal sem brez besed. Nikoli si nisem predstavljal, da bi se lahko kdaj zgodilo, da bi nekdo za tako dolgo zaprl mojo dejavnost. Toda bolj kot to me moti dejstvo, da se pravila spreminjajo iz dneva v dan. Enkrat lahko odpremo vrata, naslednji dan jih že zapiramo. In nikoli ne povedo točno, koliko časa bo vladala negotovost. Razveselilo bi me že dejstvo, da bi lahko delali v omejenem obsegu. Imamo preveč stroge ukrepe. Če lahko delajo v tujini, bi lahko tudi mi."

"V salonih vselej zagotavljamo storitve na najvišjem možnem nivoju. Sedaj pa je situacija pripeljala tako daleč, da se ljudje strižejo po garažah in kleteh, kjer ni mask in drugih zaščitnih sredstev. Vem, da si nekje morajo urejati pričeske, to je dejstvo. In če bi saloni ostali odprti z določenimi omejitvami, bi to predstavljalo višji nivo storitev in posledično večjo varnost za vse,« doda izkušen frizer, ki si obupano želi, da bi vlada našla več posluha za storitveni sektor."
Sašo Mali

Mitja Sojer se je s situacijo popolnega zaprtja salonov srečal prvič v več kot 30-ih letih svojega delovanja. "Takšne situacije, v kateri smo se znašli, še nismo imeli. Je že res, da smo se vedno znali sami spoprijemati s krizami, ki so prihajale, ampak še nikoli nismo naleteli na to, da bi nas zaprli in dobesedno onemogočili," pravi Sojer. "Država nas je zaprla, pomaga pa nam ne. Pomoč prihaja prepozno."

"Na cesti vidim sveže postrižene in pobarvane ljudi. To je delo na črno, brez računa in brez varnostnih ukrepov, kar je nekorektno za vse. In še več! Tisti, ki bi nam morali biti za zgled, to še promovirajo, saj se na televizijskih zaslonih pojavljajo vsi lepo urejeni in s svežimi pričeskami. Pri našem delu pa se kažejo dvojni kriteriji. Poglejte na primer zobozdravnike, ki so na svojem delovnem mestu izpostavljeni v veliko večji meri, kot smo mi. Če v tem obdobju delajo oni, ne razumem, zakaj ne bi mogli tudi mi. Spoštujem zdravstvene delavce, ki se trudijo, ampak mislim, da ljudje, ki sprejemajo odločitve, ne ravnajo, kot bi morali."
Mitja Sojer

Sojer je prepričan, da bodo posledice dolgoročne ter bodo celotno panogo pripeljale na slab glas. "Odpuščeni ljudje bodo pristali na Zavodu za zaposlovanje, prejemali bodo državno pomoč in hkrati delali na črno," je prepričan. "Tako se bo povečala siva ekonomija, proti kateri smo se leta borili."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 15
  • Avatar Ruth_Wright
    Ruth_Wright 11:39 28.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni mu treba iti v pisarn0 .... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • Avatar Celje Celje
    celje 09:19 28.november 2020.

    Albanec Janša se je odločil, da uniči Slovenijo in kot vedno se tudi tokrat najdejo izdajalci Slovenskega naroda in mu pomagajo

  • Decko 08:58 28.november 2020.

    Ukrepi so samo zato da vlada zaščiti svojo rit, za nas državljane jih boli k....