Slovenija
20909 ogledov

Ste videli, koga Urbanija pošilja med ruske rakete v Kijev?

Kijev
RTV na krizno žarišče v Kijev pošilja dolgoletno novinarko, voditeljico in urednico Manico Janežič Ambrožič.

"Vsak normalen novinar si želi poročati s kraja dogodka. In da se da, dokazuje prav Manica Janežič Ambrožič, ki se pripravlja na odhod v Kijev," je na Twitterju sporočil direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Po naših informacijah 49-letna novinarka odhaja snemati Mednarodna obzorja. "Naj bo njen pogum zgled tudi za druge, ki se jim ne da," je cinično pripisal Urbanija, ki je že vrsto tednov v sporu z večino svojega novinarskega kolektiva. 

Na portalu Tukajsmo, ki ga je med stavko vzpostavil kolektiv RTV SLO,  sicer pišejo, da sicer na javnem zavodu zanimanja za odhode na krizna zarišča ni. "TV(it) direktor Urbanija bi rad enemu izmed novinarjev v televizijski zunanjepolitični redakciji odredil odhod v Ukrajino za tri mesece. Odziva med novinarji ni, ker Urbanija nima odgovora na nobeno ključno vprašanje o službeni poti na vojnem območju," so zapisali na portalu Tukajsmo. A po naših informacijah je odhod Manice Janežič Ambrožič dogovorjen že dlje časa in ni kakšen disciplinski ukrep ali kaj podobnega.

RTV Slovenija Slovenija Na RTV Slovenija prihaja Janševa medijska operativka

Manica Janežič Ambrožič | Avtor: RTV SLO RTV SLO

Med drugim sicer na portalu Tukajsmo trdijo, da Urbanija ni zagotovil snemalca oziroma dveh, ki bi bila pripravljena na pot z novinarjem za tri mesece na vojno območje ter da Urbanija ni omenil, da bi ekipo spremljal varnostni strokovnjak (ang. security advisor). "To je poročevalski minimum vseh svetovnih televizijskih hiš, ki naredijo vse, da se njihov novinar z vojnih žarišč ne bi vrnil v krsti. BBC, na katerega se "generalno vodstvo" tako rado sklicuje, ima ljudi s tovrstnim znanjem celo zaposlene, Sky News je prav z ukrajinskega terena objavil članek, da so ti ljudje ključni, da lahko novinarji opravljajo svoje delo in preživijo," so zapisali. 

Helena Milinkovič Burno na RTV Slovenija "Opozorila pred odpovedjo so nična. Dogaja se nam kolektivni mobing"

"Uroš Urbanija kot direktor vsekakor tudi nima pristojnosti, da mimo urednika uredništva in odgovorne urednice novinarjem odreja službene poti. Odgovorna urednica Jadranka Rebernik pa na predloge zunanjepolitične redakcije o službenih poteh v minulih mesecih sploh ni odgovarjala," so popoln kaos in kolaps sistema na RTV-ju, ki vlada v zadnjih mesecih, opisali na portalu Tukajsmo.

Komentarjev 25
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:48 14.oktober 2022.

    Naj se to javno hišo zapre, vsi ki nam je to v interenu nehamo s plačevanjem RTV naročnine, vmes pa se ustanovi novo nacionalno televizijo. Sem prepričana, da se bodo dobila tudi sredstva oz vsa potrebna infrastruktura. Če je bila ...prikaži več RTV pred političnim kadrovanjem za en drek, je zdaj ko jo upravljajo Janez & co potenco 100000..............................

  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:58 13.oktober 2022.

    Nič bat, še malo pa si bo Urbanija tudi sam zaželel med ruske rakete v Kijev!

  • Avatar Leon
    Leon 15:54 13.oktober 2022.

    Od kod takšno sovraštvo do žensk predvsem novinark in kulturnih delavk bi se vprašal nepoznavalec razmer v Sloveniji ? Kdo diktira takšne nebuloze zmedencu na RTVS ? Kdaj bo ukrepala pravna država in ustavila sociopate in psihopate ?