Slovenija
6680 ogledov

"Opozorila pred odpovedjo so nična. Dogaja se nam kolektivni mobing"

Helena Milinkovič STA
V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV 38 opozoril pred odpovedjo označujejo kot nična. "Dogaja se nam kolektivni mobing," so prepričani.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV in vodja stavkovnega odbora Helena Milinkovič je v današnji izjavi za javnost razložila, da je 38 zaposlenih v petek popoldne na svoje elektronske naslove s strani vodstva, podpisanega generalnega direktorja RTV, dobilo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, in sicer zaradi izražanja stališč v studiu oddaje TV Dnevnik 23. avgusta in 5. septembra letos. "38 opominov razumemo kot nadaljevanje pritiskov in groženj zaposlenim," je izpostavila Milinkovič.

Barbara Pirh Magazin Znana RTV-jevka javno nad kolegico: "Dnevnik ni Tik Tok afnarija"

"V Koordinaciji sindikatov RTV menimo, da gre tudi v tem primeru za zlorabo uporabe določb notranjih pravilnikov, kot so pravilnik o hišnem redu in pravilnik o delovnem času. To so namreč očitki, ki jih v opominih vodstvo očita 38 zaposlenim, češ da so kršili pravilnik o hišnem redu in pravilnik o delovnem času," je dodala Milinkovič. 

"Institut opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora," je opozorila.

Protest zaposlenih na RTVS Slovenija Številni novinarji RTV Slovenija prejeli opomin pred odpovedjo

Vodstvo RTVS je 38 zaposlenim novinarkam in novinarjem izdalo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru vnovične kršitve zakona o delovnih razmerjih ter pravilnikov o hišnem redu in o delovnem času. Del sodelavcev televizijskega informativnega programa se je namreč 5. septembra zvečer v studiu televizijskega Dnevnika pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTVS in Televizije Slovenija.

"Pozivamo še enkrat, vlado, državni zbor, politiko: Preglejte zakone, to je še ena luknja v Zakonu o delovnih razmerjih, katere žrtve smo zaposleni na javni RTV. Nismo žrtve, mi se bomo borili naprej."

"Obtožbe niso bile dokazane, kot bi morale biti po notranjih pravilnikih, zloraba instituta opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja pa po našem mnenju predstavlja nedopustno trpinčenje na delovnem mestu, dogaja se nam kolektivni mobing in to je del tega," je še prepričana Milinkovič. "Stavkovni odbor razglaša 38 opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja za nična, za trpinčenje na delovnem mestu, za naklepne grožnje stavkajočim in njihovim zastopnikom. Delodajalec je z naklepnim napadom na stavkajoče delavce neposredno kršil 90. člen Zakona o delovnih razmerjih, ki izključuje, da je lahko razlog odpovedi delovnega razmerja sodelovanje v stavki oz. opravljanje sindikalne dejavnosti," je podčrtala in poudarila, da so danes dopoldne v Sindikatu novinarjev Slovenije imeli prvi pogovor s kriminalistom glede oviranja stavke 20. junija. 

Društvo novinarjev obsoja grožnje vodstva RTVS 38 novinarjem

Društvo novinarjev obsoja grožnje vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z možnostjo odpovedi pogodb 38 novinarjem. Menijo, da gre za manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha za pritisk na novinarje, ki so septembra s prihodom v studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi.

Igor E. Bergant govoric o tem, da prihaja v Odmeve, ni ne potrdil ne zanikal. (F Magazin Tako se je vodstvu RTVS zoperstavil Igor E. Bergant

"Vodstvo RTVS je znova uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo," so opomnili v Društvu novinarjev Slovenije. To je po njihovih navedbah "taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov". "Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo," so dodali.

Protest zaposlenih na RTVS | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Argumentacijo vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji "vdrli" v studio in škodovali ugledu največjega javnega medija, vidijo kot "docela sprevrženo". RTVS po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj, so poudarili.

Prejšnja vlada je po njihovih besedah v imenu ustanovitelja ugrabila RTVS in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo.

"Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTVS, od tistih, ki so do svojih pozicij prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija," so opomnili.

"Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji," so pojasnili. Glede na to od vlade pričakujejo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost. Javnost ob tem pozivajo, naj na referendumu o spremembah zakona o RTVS glasuje za uveljavitev sprememb. Te so po njihovem opozorilu nujen korak za odmik od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji.

Komentarjev 39
  • Avatar R_D
    R_D 20:29 10.oktober 2022.

    Zdaj bi pa že kar ZDR spreminjali? Kje so pa bili zadnjih 31 let? Sicer pa lažniva greznica Pro+ zaposluje in ekstremni levičarski portal Necenzurirano, na katerega so se ves čas sklicevali zadnji 2 leti, bo kmalu ostal brez cirmana. ...prikaži več Crman si mora samo še izbrat novo sanjsko službo pri golobu.

  • francek 19:52 10.oktober 2022.

    Lenuhe pognati na cesto, pa bo mir.

  • francek 19:49 10.oktober 2022.

    A požmane še ni odšel z rtv-ja.