Slovenija
28 ogledov

Stečaj kočevske Prenove

delavci Prenova Žurnal24 main
Ljubljansko sodišče začenja postopek osebnega stečaja lastnika kočevske Prenove. Delavci še vedno brez denarja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo postopek osebnega stečaja nad lastnikom kočevske Prenove, samostojnim podjetnikom Zoranom Perkovićem. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 20. oktobra, je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Policija je zaradi suma kršenja temeljnih pravic delavcev kazensko ovadbo zoper gospodarsko družbo iz Kočevja in eno osebo podala konec marca – kot smo takrat izvedeli, je šlo ravno za Prenovo –, primer pa je preiskoval tudi republiški inšpektor za delo.

Za stečajnega upravitelja v postopku je bila imenovana Jožica Vindiš.

Delavci še vedno brez zaslužka
Spomnimo; kočevsko podjetje je širši javnosti postalo znano na začetku marca, ko je enajst delavcev z območja nekdanje Jugoslavije gladovno stavkalo za plače, ki jim jih Perković ni izplačeval v celoti kar 15 mesecev.

Delavci so pravico iskali tudi pred ministrstvom za delo, kjer je takrat prišlo do prerivanja. Po prebiti noči na hodniku ministrstva so našli rešitev; sindikati so delavcem obljubili denarno socialno pomoč, ministrstvo pa naj bi jim v 30 dneh pomagalo najti novega delodajalca.

Denarja še vedno niso dobili, na Perkovića in slovenske oblasti so nazadnje apelirali v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.