Slovenija
24 ogledov

Stečaj končan do 2014

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Stečaj velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, ki se je začel 6. oktobra lani, naj bi bil po mnenju stečajne upraviteljice Alenke Gril zaključen do konca leta 2014.

Takšna je ocena stečajne upraviteljice glede na velikost podjetja in podatke, ki jih je zbrala v okviru dosedanjega stečajnega postopka, v katerem so upniki prijavili 2379 terjatev.


Za prodajo nepremičnin dlje časa
Med drugim stečajna upraviteljica v danes objavljenem predlogu načrta poteka stečajnega postopka navaja, da je Vegrad lastnik številnih nepremičnin, za prodajo katerih bo potreben daljši čas. Prav tako je vpisan kot lastnik nepremičnin v številnih primerih, kjer so bila predvsem za trg grajena stanovanja že prodana, lastništvo pa še ni bilo urejeno, je razvidno iz predloga načrta poteka stečajnega postopka, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).


Nadaljevanje pravdnih postopkov

Hkrati Alenka Gril pričakuje, da bo treba nekatere prijavljene terjatve prerekati, prav tako mora tudi v stečajnem postopku nadaljevati številne pravdne postopke, ki jih je doma in v tujini imel Vegrad odprte že pred stečajem. Zaradi vseh teh postopkov bo po oceni Grilove stečajni postopek trajal predvidoma do konca leta 2014.

Objavljeno otvoritveno poročilo, višina terjatev nižja od prikazanih
Na spletnih straneh Ajpesa je že objavljeno tudi otvoritveno poročilo, ki ga je pripravila Grilova. Navaja knjigovodske vrednosti nepremičnin na dan pred začetkom stečaja, saj še niso bile opravljene vse cenitve. Med drugim so dolgoročne in kratkoročne finančne naložbe Vegrada  v povezane družbe knjigovodsko ovrednotene na 45 milijonov evrov, dolgoročne finančne naložbe na 1,3 milijona evrov, dolgoročna posojila na 2,5 milijona evrov, kratkoročna posojila, dana družbam v skupini, pa na 21,5 milijona evrov.
Navaja pa tudi kratkoročne poslovne terjatve v knjigovodski vrednosti 39,6 milijona evrov, pri čemer pa je veliko spornih, ugotavlja Grilova.

Zato ocenjuje, da bo ocenjena višina terjatev v otvoritveni bilanci bistveno nižja, kot je knjigovodsko izkazana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.