Slovenija
2 ogledov

Stečaj Mure neizbežen

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Tako so na četrtkovem sestanku ugotovili predstavniki vlade, lastnikov, vodstva in sindikatov Mure.

Uprava Mure bo zato pospešila postopke ugotavljanja insolventnosti, saj oktobra ne bo več dovolj sredstev za izplačilo plač. S tem bodo po besedah gospodarskega ministrstva delavci, ki so ostali brez plač, lahko tudi uveljavljali pravico do socialnih transferjev.

Sogovorniki so se strinjali, da je potrebo ohraniti čim več delovnih mest, za kar bo Sod kot eden od lastnikov sprejel potrebne ukrepe. Kateri so to bodo razkrili danes ob 14. uri. Že v ponedeljek naj bi se predstavniki ministrstva za delo skupaj z upravo Mure sestali s potencialnim investitorjem. Ugotovili naj bi, kako bi lahko izkoristili ukrepe aktivne politike zaposlovanja ob pripravljenosti investitorja, da bi v Ljutomeru prezaposlil okrog 150 zaposlenih.

 

Revizorji potrdili plačilno sposobnost

Nadzorni svet Mure je na podlagi revizijskega poročila o poslovnih rezultatih v prvem letošnjem polletju ugotovil, da Mura še ni insolventna – revizorji so ugotovili, da nobena od treh možnosti insolventnosti 30. junija ni bila ugotovljena. Nadzorniki so ugotovili, da program ukrepov finančnega prestrukturiranja, ki so jih na predlog uprave sprejeli februarja, ni bil v celoti uresničen, saj dokapitalizacija družbe ni bila uspešno izvedena. Nadzorni svet upravi predlaga dopolnitev programa ukrepov finančnega prestrukturiranja do konca septembra. 

Dvakrat v enem tednu
Predsednik vlade Borut Pahor je, kot je znano, v ponedeljek sprejel predstavnike sindikata Mure. Na srečanju so se dogovorili, da bo še v tem tednu nov sestanek o reševanju Mure, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki družbe.

Kot je takrat poudaril minister za gospodarstvo, je treba rešitev najti čim prej. Ta mora temeljiti na rešitvi delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno, za ostale presežne delavce pa je treba v okviru instrumentov aktivne politike zaposlovanja ter socialne varnosti poiskati ustrezne rešitve.

V sredo je nato potekalo srečanje, ki so se ga poleg Kuntariča in Forjana med drugim udeležili minister Lahovnik, minister za finance Franc Križanič, minister za delo Ivan Svetlik in prokurist Mure Zdenko Podlesnik, je še pojasnil Kuntarič.

Po sredinem sestanku kaže, da gre načrt reševanja Mure v smeri, ki bo poleg zagotovitve socialne varnosti za vse Murine delavce vzpostavil tudi proizvodnjo v realnem obsegu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.