Slovenija
9 ogledov

Stečaj pravic in dolžnosti

Mirsad Halilović (levo) in Salve Fezić (desno) sta povedala, da so v zadnjem čas Žurnal24 main
Bosanski delavci. Po poteku pogodbe o zaposlitvi bodo delavci Vegrada čakali na dogovor med državama.
Pravice začasnih
Pomoč. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so povedali, da se bodo delavci iz Bosne in Hercegovine (BiH) sicer lahko prijavili na zavod za zaposlovanje, vendar bodo prejemali nadomestilo plače samo tisti, ki imajo pri nas stalno prebivališče, torej tudi osebno delovno dovoljenje. Tako namreč določa socialni sporazum med državama. Nekateri sporazumi z drugimi državami že določajo nadomestilo plače tudi ob začasnem bivanju. Sporazum z BiH je že v spreminjanju, na MDDSZ pričakujejo, da bi ga lahko sprejeli in ratificirali v kratkem. Do sprejema bo delavcem z začasnimi delovnimi dovoljenji status miroval, nadomestila plače za primer brezposelnosti pa bodo nato dobili za nazaj.

Da bi lahko zaprosil za osebno delovno dovoljenje in dobil stalno prebivališče v Sloveniji ter tako ostal in delal pri nas tudi po stečaju Vegrada, je Salvetu Feziću zmanjkalo šest mesecev. “V 30 dneh si moram najti delo, sicer bom moral iz države,” pove na dvorišču samskega doma za Bežigradom. Prihodnji petek bo potekel 15-dnevni odpovedni rok, 4. novembra pa so vsi ljubljanski Vegradovi delavci naročeni na zavodu za zaposlovanje. “Vztrajal bom, ker imam v Bosni družino,” pravi Fezić. Njegov kolega Mirsad Halilović, prav tako star 31 let, bo za devet mesecev odšel v Bosno na očetovski dopust za varstvo novorojenega otroka. “Ko se mi ta izteče, pa so mi rekli, naj pridem na zavod, da mi bodo poskušali najti delo,” pojasni.

Vegradovi delavci v Ljubljani trenutno živijo v dveh samskih domovih – v najetem od GP Bežigrad za Bežigradom in v Vegradovem v Mostah. Z ministrstva za notranje zadeve so sicer sporočili, da so do zaključka postopkov razveljavitve dovoljenj za začasno bivanje – okvirno do konca novembra – pri nas zakonito. Nato jih bodo obravnavali individualno in proučili tudi možnost za nadaljnje zadrževanje v Sloveniji, če bodo za to zaprosili.

Fezića in Halilovića skrbi tudi, kako je z zdravstvenimi zavarovanji, saj so bili prek njiju zavarovani tudi družinski člani. Nazadnje sta dobro polovico zadnje plače, okoli 300 evrov, dobila julija. V samskem domu zdaj bivata brez plačila, vsak dan jima pripeljejo en topel obrok, ki ga plačuje Mestna občina Ljubljana.

Za zdaj lahko ostanejo
Če jim nismo dali plače, ne moremo zahtevati plačila za bivanje,” pravi stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril. Po njenih besedah tujih delavcev za zdaj iz domov ne bo nihče preganjal, vendar pa tisti, ki ne bodo našli službe, v njih brez plačila ne bodo mogli ostati v nedogled. Če bodo našli službo, bodo lahko plačevali tudi bivanje, meni, sicer pa se bodo enkrat morali izseliti. Obratovalni stroški v obeh stavbah so v zadnjih mesecih nastajali, plačeval pa jih ni nihče. GP Bežigrad je tako že odpovedal najemno pogodbo. Kako bodo te stroške poplačali, se v Vegradu v stečaju še niso dogovorili.

500 delavcev Vegrada in njegovih podjetij z delovnimi dovoljenji so našteli na MDDSZ.

Prvi denar novembra
Tuji delavci bodo prvi denar po stečaju dobili v sredini novembra iz jamstvenega sklada, potrdi stečajna upraviteljica. Delavca pravita, da bodo dobili tri minimalne plače in odpravnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.