Slovenija
266 ogledov

Stečajna upraviteljica GPG sporna?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pravosodni minister Zalar zaprosil tožilstvo za preveritev postopka imenovanja stečajnega upravitelja GPG. Je bila upraviteljica Melita Butara izbrana brez taktičnih manevrov, ki bi vplivali na postopek?

Potem ko se je v ponedeljek začel stečajni postopek za Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG), v katerem je za stečajno upraviteljico sodišče imenovalo Melito Butara, se pri Dnevniku sprašujejo, ali je bila upraviteljica izbrana brez taktičnih manevrov, ki bi vplivali na zakonsko določen postopek, oziroma ali je lastnik in direktor GPG ter tudi sam upravitelj v insolventnih postopkih Boris Dolamič poskrbel, da je dobil sebi naklonjenega upravitelja.

To bo na predlog pravosodnega ministra Aleša Zalarja preverilo vrhovno državno tožilstvo.

Vnaprej omenjali upraviteljico?
Po neuradnih virih naj bi Dolamič, ki je predlog za začetek stečajnega postopka vložil že 15. marca, več kot dva tedna zavlačeval s plačilom stroškov začetka stečajnega postopka, saj naj bi čakal, da na ljubljanskem okrožnem sodišču glede na potek dodeljevanja zadev stečaj GPG pride v roke "pravemu" upravitelju, navaja časnik. Vnaprej se je omenjalo tudi, da naj bi šlo za upraviteljico. Če bi Dolamič dobil sebi naklonjenega stečajnega upravitelja, bi se zelo verjetno izognil izpodbojnim tožbam za dejanja, na škodo upnikov storjena v zadnjem letu pred uvedbo stečaja.

Zaposleni, ki želijo ostati neimenovani, so časnik, kot navajajo sami, v zadnjih tednih opozorili na vrsto poslov, prek katerih so na račune prijateljskih podjetij oziroma podjetij, katerih lastništvo je od GPG v zadnjih letih prešlo na Dolamičeva ciprska podjetja, odtekala sredstva GPG.

Butarova zanikala svojo izločitev
Na namige, da bi si Dolamič lahko uredil sebi naklonjenega upravitelja, je Melita Butara odgovorila: "Ne verjamem, da bi si lahko kdorkoli izbral upravitelja. To se ne da narediti. Danes sem iz svoje pisarne dobila obvestilo, da sem bila imenovana za stečajno upraviteljico GPG, pred tem pa mi ni nihče ničesar omenjal."

Ker se v pravniških krogih omenja, da sta Melita Butara in odvetnica ter upraviteljica Darja Erceg, Dolamičeva zunajzakonska partnerica, v prijateljskih odnosih, so jo pri Dnevniku prosili za pojasnilo, v kakšnih odnosih sta in ali sta že sodelovali.

"Z Darjo Erceg sva v upravnem odboru zbornice. Zagotovo sva sodelovali, sva se kje srečali, ampak ne na istem primeru. To ne vpliva na moje vodenje stečajnega postopka GPG," je zatrdila Melita Butara, ki sicer ne vidi povezave med stečajnim postopkom GPG in Ercegovo, čeprav je bila prav zaradi svojih osebnih povezav z Dolamičem in funkcije nadzornice GPG Ercegova nedavno razrešena kot stečajna upraviteljica SCT. Na vprašanje, ali obstaja kakršenkoli subjektivni ali objektivni razlog, da bi se izločila iz stečajnega postopka GPG, je Melita Butara odgovorila nikalno in pripomnila, da ji je enako vprašanje zastavil sodnik, ki da je tudi edini, ki ji lahko zastavlja takšna vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.