Slovenija
13 ogledov

Stečajna upraviteljica prosi za pomoč

Alenka Gril, prokuristka Vegrad Inde in stečajna upraviteljica Vegrada. (Foto: G Žurnal24 main
Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je Okrožno sodišče v Celju zaprosila za brezplačno pravno pomoč v primeru podjetja Vegrad Inde.

Za to podjetje je namreč predlagala stečaj, vendar družba zaradi večmesečne blokade računov nima sredstev za plačilo predujma za začetek postopka stečaja. Odločitev sodišča Grilova pričakuje v kratkem.

Delavcem krovne družbe Vegrad, ki je v stečaju od 6. oktobra, se v četrtek izteče 15-dnevni odpovedni rok. Takrat bodo od stečajne upraviteljice dobili vse potrebne dokumente za prijavo na zavod za zaposlovanje.

Nato se bodo lahko začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje uveljavljati terjatve na jamstvenem skladu. Kdor se bo želel odpovedati pravici do pritožbe, bo lahko izplačilo iz jamstvenega sklada dobil že v drugi polovici novembra, je še povedala Grilova.

O predlogu Grilove za brezplačno pravno pomoč, ki ga je ta podala kot prokuristka invalidskega podjetja Vegrad Inde, mora zdaj odločiti služba brezplačne pravne pomoči na celjskem sodišču, je pojasnila Grilova. Ocenjuje, da bo sodišče o tem odločilo v kratkem, saj gre po njenem mnenju za nujno zadevo.

Da bo sodišče o tem odločilo hitro, pričakuje tudi sindikalist Srečko Čater, ki sicer ugotavlja, da je to še dodaten vmesni člen, ki "še podaljša zadevo". S tem bodo po njegovem vnovič dodatno kaznovani delavci, ki so že več mesecev brez izplačil in plačanih prispevkov.

Grilova doslej še ni dala predloga za stečaj za katero drugo podjetje, povezano z Vegradom, se pa na to pripravlja. Čater pa je v zvezi s tem dejal, da naj bi bil ta teden podan tudi predlog za stečaj podjetja Vegrad Montal. Ob tem je ocenil, da je za zamik vseh postopkov verjetno krivo tudi dejstvo, da stečajni upravitelji vodijo hkrati več stečajev. Meni, da bi samo za Vegrad potrebovali kakšnih pet stečajnih upraviteljev.

Vegrad je po neuspeli prisilni poravnavi, ki jo je predlagala takratna direktorica Vegrada Hilda Tovšak, od 6. oktobra v stečaju. Podjetje je ob stečaju zaposlovalo okoli 580 delavcev, že takoj pa so se pojavili tudi pozivi za stečaj hčerinskih in drugih z Vegradom povezanih družb, ki so plačilno nesposobne in delavcem več mesecev niso poravnavale zasluženih plačil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.