Slovenija
69 ogledov

Stečajni upravitelj Gorše pred sodnika

Senko Pličanič na obisku ljubljanske upravne enote Boštjan Tacol
Osem let po domnevno spornih postopkih pri vodenju stečaja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura bo v ponedeljek na zatožno klop sedel stečajni upravitelj Brane Gorše, ki ga je pravosodno ministrstvo nedavno suspendiralo.

Poleg Goršeta bo na zatožno klop sedel tudi Jože Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicure.

Obtožnica Goršeta bremeni zlorabe položaja upravitelja pri škodljivi prodaji premoženja v stečajnem postopku nad HKS Sicuro. Prav tako je zlorabe položaja obtožen tudi Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicure. Leta 2006 je bila zoper oba vložena kazenska ovadba, tožilstvo pa je dve leti kasneje podalo zahtevo za preiskavo. V ponedeljek bosta Gorše in Šuštaršič na predobravnavnem roku imela možnost priznati krivdo ter si tako znižati kazen.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v začetku meseca podpisal odločbo o suspenzu Goršeta, saj je obtožnica proti njemu postala pravnomočna, sodišča pa so Goršeta razrešila z vseh 47 funkcij stečajnega upravitelja. Na domnevno sporne postopke je v javnosti že dalj časa opozarjal Bojan Oblak iz Združenja upnikov HKS Sikura. "Opazili smo neke določene povezave, sojenje je bilo izrazito pristransko" je v začetku meseca ponovil Oblak.

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto za tem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, vendar pa na Banki Slovenije tega niso storili. V začetku leta 2004 pa je Gorše po poročanju medijev terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Jožetu Šuštaršiču. Šuštaršič je nato leto kasneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.

HKS Sicura je septembra 2002 sprejela sklep o likvidaciji, oktobra istega leta je bil nad njo z odločbo Banke Slovenije začet postopek prisilne likvidacije zaradi oviranja nadzora po zakonu o bančništvu, še istega leta pa je šlo podjetje v stečaj. V stečajnem postopku, ki je potekal deset let, je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

Septembra je sicer v javnost prišlo več informacij o domnevnih nepravilnostih pri vodenju stečajnih postopkov, med drugim so izpostavljali tudi domnevno sporna prijateljevanja med sodniki in stečajnimi upravitelji.

Komentarjev 1
  • Veteran 19:36 21.oktober 2012.

    Končno je pravna država začela delovati. Upam, da bodo Goršetu in Šušteršiču zaplenili vso protipravno pridobljeno premoženje in ga razdelili med upnike HKS Sicure.