Slovenija
91 ogledov

Šteiner za dodatek na sodišče

Slovenska vojska deluje v okviru Natovih sil na Kosovu (Kfor).(Foto: Boštjan Tac Žurnal24 main
Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner dobiva dodatek za ločeno življenje. MORS mu dodatka ni odobril, zato ga je iztožil.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner dobiva dodatek za ločeno življenje. MORS mu dodatka ni odobril, zato ga je iztožil.

V uredništvo smo prejeli papir Šteinerjeve plače za julij lani, ki je glede na to, da je uslužbenec javne uprave, javno dostopen dokument.

Alojz Šteiner je bil pred dobrimi devetimi leti zaradi preseganja pooblastil, mimo zakona si je domnevno leto in pol nakazoval potne stroške, ovaden. Ovadba na sodišču zaradi zastaranja ni doživela epiloga.

V njem pa še ena podrobnost, ki še ni bila izpostavljena: general Šteiner mesečno prejema dobrih 300 evrov dodatka na ločeno življenje. MORS tega dodatka Šteinerju ni odobril, ker ima v Ljubljani v uporabi 1,5-sobno stanovanje, last ministrstva. Šteiner se je na odločitev pritožil, vendar naletel na isti, negativen odgovor.

Z isto zahtevo se je zato obrnil na delovno in socialno sodišče, ki je presodilo, da je 1,5-sobno stanovanje premajhno, da bi v njem prebivala tričlanska družina. S poračunom je tako pri lanski julijski plači prejel še 2.253 evrov neobdavčenega dodatka na ločeno življenje.

Prazna stanovanja ministrstva
Pri tem v oči zbode podatek, da ima ministrstvo v lasti 356 praznih stanovanj. "154 je predvidenih za prenovo in 199 za prodajo v letih 2010 in 2011. Največ gre za eno- in dvosobna stanovanja,“ so nam odgovorili.

Zakaj Šteinerju pri vseh praznih stanovanjih ne morejo zagotoviti ustreznega večjega, da ta prejema dobrih 300 evrov mesečno še na račun ločenega življenja, ostaja brez odgovora. Če bi namreč Šteiner dobil večje stanovanje, mu dodatek ne bi pripadal, saj bi mu MORS tako zagotovil potrebne pogoje za družinsko življenje v Ljubljani.

Poračun tudi za 10-odstotni dodatek
Na Šteinerjevo plačo smo mediji postali pozorni že julija lani, ko je prejel 11.137 evrov bruto. Več kot še enkrat višjo plačo kot pripada prvemu možu generalštaba, torej še enkrat več, kot je prejemal njegov predhodnik.

Izkazalo se je, da je šlo za poračun; prvi mož generalštaba je plačan tako kot vsi direktorji javne uprave in ne prejema 10-odstotnega dodatka, kot ostali pripadniki Slovenske vojske in to iz naslova, da se morajo z datumom, ko izpolnjujejo pogoje za upokojitev, tudi dejansko upokojiti.

Ker pa je v pogodbi za delovno mesto načelnika generalštaba navedeno, da se mora tudi ta upokojiti z dnem, ko za to izpolni pogoje, naj bi bil torej vendarle upravičen do tega dodatka. Gutman ga ni prejemal, Šteiner ga je zahteval in ga s poračunom pri julijski plači tudi dobil.

Vse to torej na ministrstvu za obrambo, katerega prva dama je ta konec tedna na Primorskem izpostavila, da je kriza, v kateri smo se znašli, v prvi vrsti kriza bogatenja in pohlepa.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.