Slovenija
25 ogledov

Steklina ogroža Slovenijo

Vzhod Slovenije je zajela epidemija steklih lisic. Žurnal24 main
Veterinarska uprava Slovenije (VURS) opozarja, da so na vzhodu države zabeležili znaten porast s steklino okuženih živali.

Od začetka leta pa do 19. februarja so veterinarji v Sloveniji zabeležili 13 s steklino okuženih živali; med temi je bilo 11 lisic. Za primerjavo: Lani so v celem letu zabeležili le tri okužene živali. Vzroki za tak porast še niso znani, je pa pomenljivo, da se stekle živali pojavljajo predvsem ob meji s Hrvaško, v kateri dokaj neredno opravljajo cepljenje lisic.

Kaj je steklina?
Steklina je nevarna virusna bolezen osrednjega živčevja toplokrvnih živali in človeka. Žival (oziroma človek), okužena s steklino, postane nemirna in napadalna, precej se slini, a postane tudi bolj okorna zaradi paraliziranih udov. Bolezen je smrtna. Najpogosteje se z njo okužijo lisice, ogrožena pa je prav sleherna žival. Tudi človek se je lahko naleze, v koliko ga ugrizne ali samo uprasne okužena žival.  Zelo verjetno okužbo povzroči tudi stik s slino okužene živali. Zato VURS vsem državljanom, ki bi lahko prišli v stik z okuženo živaljo, priporoča preventivno cepljenje. Necepljeni človek lahko okužbo preživi samo, če zdravniško pomoč poišče pred razvojem bolezni. Veterinarji priporočajo tudi cepljenje domačih živali, kajti že okužene živali, ni mogoče ozdraviti, lahko se jo samo odstreli.

Ukrepi VURS-a
VURS je lovske družine na ogroženih območjih že pooblastil za odstrel okuženih živali. Za april načrtuje prevetivno cepljenje lisic. Predstavniki VURS-a so na porast steklih živali opozorili hrvaške kolege, ki so jim odgovorili, da imajo steklino pod nadzorom, vendar bodo vseeno bolj pogosto izvajali preventivno cepljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.