Slovenija
4984 ogledov

Šter: Estradnikov, ki bodo kje nasedli, ne bomo reševali

Andrej Šter Vlada RS Andrej Šter
Šter: "Ne bomo se več ukvarjali s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih. Tega ne moremo storiti zato, ker ne moremo več trditi, da je kjer koli na svetu nekdo, ki bi ga epidemiološka situacija presenetila."

Ministrstvo za zunanje zadeve nenujna potovanja v tujino še vedno močno odsvetuje, je na dopoldanski novinarski konferenci  dejal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. Ob tem je navedel primere številnih znanih Slovencev, ki kljub stanju še vedno obiskujejo nekatere sanjske destinacije po svetu. 

Javnost je seveda nagovorjena o številnih takšnih primerih, je dodal Šter in prebral eno od "številnih vprašanj,"  ki jih dobiva v tem času. "Izbral sem eno, ki je vljudnejše in brez zabeljenih izrazov," je dodal.

Prebivalca je namreč zanimalo, zakaj ob dejstvu, da nekateri znani Slovenci na veliko potujejo in se s tem hvalijo preko družbenih omrežjih, čeprav sam ne sme odpotovati niti iz Komende v Kranj. "Gledam fotografije; Branko Djurić s Kanarskih otokov, Helena Blagne nekje v Tropih, influencerka Alja Perne v Dominikanski republiki, Sinka Umek v Dubaju.."

Šter odgovarja, da razmere niso nič kaj ugodnejše, kot so bile pred tednom ali mogoče pred mesecem dni. "Številne države v naši regiji, in tudi po svetu, med njimi tudi te, ki so v tem pismu izbrane za cilj takšnih sanjskih potovanj, tudi te so drastično omejile potovanja, ali celo prepovedale izstop iz države." je dodal. 

Andrej Šter: "Če kdo od teh predstavnikov slovenske estrade ali tistih, ki se jim mudi tam zapraviti svoj denar, ali potuje preko Brazilije, bo lahko dolgo časa ostal tam kjer je." 

Agencija se ni izkazala

Po njegovem je nekaterim turističnim agencijam pomembno samo, da prodajo aranžmaje. "Naj omenim samo eno od sanjskih destinacij, na primer Zanzibar. Kar nekaj manjših skupin se je zaustavilo, oziroma se jim je potovanje ustavilo v Amsterdamu, ker niso imeli pogojev. Agencija se v tem primeru ni izkazala, bili smo priča temu, da so se ljudje morali že isti dan vrniti domov."

Še ena in zelo pomembna sprememba

Šter je ob tem predstavil še eno, zelo pomembno in spremenjeno okoliščino za potovanje Slovencev. Nemčija ne omogoča več tranzita z Veliko Britanijo. Po novem je obravnavajo kot tretjo državo, saj ni več članica EU, ob tem Nemčija to državo obravnava še kot državo, ki je močno izpostavljena novemu sevu. "To so vse okoliščine, ki povsem spremenijo sicer znane poti za Slovence, ki želijo potovati." 

Andrej Šter: "Tisti, ki se nahajajo v Združenem Kraljestvu in imajo tranzit preko Frankfurta, si bodo morali najti drugo povezavo, saj Nemčija ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega Kraljestva."

Sporočilo MZZ-ja je po njegovem še vedno pripročilo, "torej ne gre za prepoved ali ukaz." Sicer se v sektorju ukvarjajo samo s tistimi, ki morajo potovati iz zdravstvenih, službenih, ali osebnih osebnih razlogov, ki so nujni. "Ne bomo se več ukvarjali s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih. Tega ne moremo storiti zato, ker ne moremo več trditi, da je kjer koli na svetu nekdo, ki bi ga epidemiološka situacija presenetila," je še opozoril vodja konzularnega sektorja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • kapibara 10:23 05.februar 2021.

    Gd. Šter, komot bi lahko uporabili tisto vašo kultno izjavo: Goni (..jo naj..) se u kur..

  • Ivo 17:38 04.februar 2021.

    Se pravi prepoved prehajanja občinskih meja velja ali ne?!? Ker če prepoved še velja, ostali pričakujemo, da na letališču vsi, ko se vrnejo, dobijo kazen za prepoved občinskih meja, po zgledu nekaterih miroljubnih protestnikov!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:04 04.februar 2021.

    Bravo gospod Šter, tako se govori. Kako so zapustili državo, če se iz občine ne smeš? Eni za reklamo, da se govori o njih , naredijo vse. Tudi kršijo , sicer nesmiselne, ukrepe. Če pa kdo rogljiček poje na prostem je pa oglobljen.