Slovenija
49 ogledov

Številka ICE lahko reši življenje

Imate službeni telefon vedno pri roki? Žurnal24 main
Številka stika v sili, shranjena pod nazivom ICE, lahko pomaga pri nesrečah.

V zadnjem času je tudi pri nas vse bolj razširjen sistem ICE. Gre za številko najbližjega svojca, za katerega posameznik želi, da je obveščen ob nesreči.

“Reševalci nimamo časa, da na kraju nesreče razmišljamo o identiteti ponesrečencev. Je pa lahko kontaktna oseba zelo koristna za zdravnike in policiste, ki obveščajo svojce,” pojasnjuje eden izmed reševalcev. “Sistem je zelo preprost: v telefonski imenik shranite stik z imenom ICE in telefonsko številko bližnjega,” razlaga vodja centra za obveščanje Boštjan Tavčar.

Če telefon to omogoča, lahko napišete še več informacij, denimo mama, oče, brat. Tavčar pravi, da ni nujno, da imamo številko pod oznako ICE v telefonu. “Lahko gre za obesek, vizitko v denarnici ali značko, oznaka ICE pa mora biti jasna, da jo lahko reševalci oziroma policisti opazijo, če ponesrečenec ni pri zavesti,” še razlaga Tavčar. Sorodnik oziroma prijatelj lahko opozori, ali je oseba alergična na kakšno zdravilo ali pa kronični bolnik, kar olajša zdravljenje, pravijo reševalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.