Slovenija
3768 ogledov

"Številke ne odražajo realne vojne, ki se bije po bolnišnicah"

Robert Carotta Nebojša Tejić/STA
"Sistem je do konca obremenjen. Dejstvo je, da kakšnega sunkovitega vala ob predhodni umiritvi slovensko zdravstvo ne bo zdržalo," je jasen Carotta.

Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje, opozarja, da se epidemija še ne umirja in da je še vedno zelo napeto. Luč na koncu tunela je, da število hospitalizacij ne narašča več hitro. Krivulja števila hospitalizacij je trenutno zravnana, kar kaže na to, da bi lahko dosegli plato. Carotta pričakuje, da bodo številke ta teden še vztrajale na tem platoju, prihodnji teden pa bi se začele postopno počasi manjšati, ob predpostavki, da ne bi prišlo kje do kakšnega izbruha.

"Številke ne odražajo realne vojne, ki se bije po bolnišnicah. Sistem je do konca obremenjen. Dejstvo je, da kakšnega sunkovitega vala ob predhodni umiritvi slovensko zdravstvo ne bo zdržalo," je jasen Carotta. Nemogoče je reči, do katere številke bi slovensko zdravstvo še lahko zdržalo. "Profesor Jereb je pred dnevi povedal, da je meja 250 do 270 za intenzivne postelje, kar pomeni, da bi v primeru navadnih postelj to bilo med 1500 in 1600. Seveda je ta meja predvsem odvisna od kadra, tako razpoložljivega kot tistega, ki ima znanje za obravnavo intenzivnih pacientov," je pojasnil. 

stanje bolnišnice | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V zadnjih dneh so priča zmanjšanju trenda premestitev med bolnišnicami. Včeraj je bilo takih premestitev pet, prejšnji teden jih je bilo okoli 15 dnevno. SKkupaj je bilo od vzpostavitve sistema opravljenih 787 medbolnišničnih transportov. Večina premestitev je šla v smeri severovzhod - jugozahod. 

stanje bolnišnice | Avtor: Vlada RS Vlada RS
 
Jesenice na zgornjem robu zmogljivosti

V jeseniški bolnišnici so se težave začele že 24. septembra z vdorom virusa v belo cono. Okužbo so odkrili pri asimptomatskem kirurškem bolniku. Sledilo je testiranje zaposlenih, posledica je bil obsežen izpad več kot 70 zaposlenih. 

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije so morali popolnoma reorganizirati bolnišnico. Prvi covid oddelek so odprli 8. oktobra, drugega 16. oktobra, od sredine oktobra so prenehali z elektivnimi posegi in 6. novembra odprli še tretji covid oddelek. Danes imajo na voljo 46 navadnih covid postelj in štiri intenzivne covid postelje, "ob tem, da jih lahko stlačimo še dve, kar pomeni, da je maksimalno število intenzivnih postelj šest". Devet postelj imajo še na pediatričnem oddelku. Več kot 60 postelj za covid bolnike bi lahko imeli le, če bi zaprli eno od štirih necovid dejavnosti. Danes je na Jesenicah hospitaliziranih 43 pacientov na navadnem covid oddelku in štirje na intenzivnem covid oddelkov. 

Do sedaj so skupno odpustili 188 bolnikov. Trenutno jim uspeva število odpuščenih in novo sprejetih kompenzirati tako, da ni premeščanje bolnikov v druge bolnišnice ni potrebno. Do zdaj so sicer v druge bolnišnice premestili 106 bolnikov. 

stanje bolnišnice | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Trenutno je zaradi covida odsotnih 37 zaposlenih. "K sreči to število upada. Zaposleni, ki smo preboleli covid, se vračamo, novih okužb pa je manj," je pojasnil Carotta. Še prejšnji teden je bilo to število 55, najvišje pa je bilo 72. Razlog za manjše število okuženih med zaposlenimi vidi predvsem v upoštevanju ukrepov, ki veljajo izven bolnišnice, ki delujejo pozitivno tudi na sam prenos okužb med zaposlenimi. 

Carotta je poudaril, da je jeseniška bolnišnica prostorsko neprimerna. Gre za 72 let staro stavbo, ki ne zadošča predvidenim standardom, kar se je v trenutni covid situaciji še posebej pokazalo. Trenutno je tako pri njih največji problem v neustreznih prostorskih razmerah, kar še enkrat več kaže na to, da Gorenjska potrebuje novo bolnišnico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • stromar 13:16 21.november 2020.

    Ja potrčki, za korono je že cepivo, za vaše bolezni pa ni in nikoli ne bo zdravila

  • si_rob 17:45 20.november 2020.

    Za vse to sranje po domovih je odgovorna vlada. V prvem valu, so padli domovi. Vsi so pričakovali in napovedovali drugi val. In kaj? Kaj so naredili odgovorni(oba ministra), da bi preprečili tragedijo, ki se dogaja. Umirajo skoraj samo tisti, ...prikaži več ki so v domovih. A je koga za spraviti pred sodišče?

  • fiston 16:35 20.november 2020.

    Meni tukaj ni jasno, ko smo imeli v prvem valu 10x manj hospitaliziranih, pa takrat so morali tudi vse ostalo ustaviti, ko so premeščali kader, pa takrat smo bili že na zgornjem robu... Zdaj sta 2 možnosti, ali so hekimi ...prikaži več takrat cvilili brez veze, ali pa zdaj bolniki ne dobijo ustrezne oskrbe, kar je tudi možno, glede na to, da smo vodilni po umrlih. No vodilni smo lahko tudi zato, ker je pač katastrofa v domovih, pa je večji delež starejših okuženih.