Slovenija
698 ogledov

"Številke o odpuščenih so vsakič večje, pojasnila pa slaba"

Tovarna Gorenje Žurnal24 main
V sindikatu zahtevajo, da se vodstvo Gorenja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili.

"V ZSSS in SKEI smo osupli in ogorčeni nad včerajšnjo novico o odpuščanju več kot 2000 delavcev v skupini Heisens Gorenje," pojasnjuje Lidija Jerkič z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Tako kot lansko leto, tik pred praznikom dela, 1. majem, vodstvo podjetja na mizo nosi načrte odpuščanja. Številke so vsakič večje, odgovori pa vsakič slabši oziroma jih sploh več ni."

Zahtevajo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo in kje, kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju in kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti.

Delavec Tisoč ljudi Slovenija Šok med delavci Gorenja

"Odgovorov na to namesto poslovodstva ne bomo dajali v sindikatih, ki nismo pripomogli k slabim poslovnim odločitvam, niti imeli vpliva nanje, sprejemalo jih je vodstvo podjetja, posledice pa sedaj nosijo zaposleni," poudarja Gerkičeva. "Kar pa lahko storimo je, da na ime korporacije obesimo veliko črno piko, doma in v tujini, vključno s sedanjim in prejšnjim vodstvom. V primeru, da poslovodstvo nemudoma javnosti in zaposlenim ne poda zahtevanih odgovorov, bomo to tudi storili, če s potezami, ki jih delajo, tega niso storili že sami."

Tako ZSSS kot SKEI se bosta aktivno vključili v pomoč in zaščito svojih članov in sindikatu v Gorenju in neposredno sodelovali pri vseh aktivnostih, ki se bodo sprejemale.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • david79 12:57 23.april 2020.

    Gospa Jerkič mlati prazno slamo,kje ste pa bili takrat,ko je Bobinac prodal gorenje?

  • mulc1 12:03 23.april 2020.

    kako ste lahko tako naivni?!

  • mirror 11:09 23.april 2020.

    Pri nas gre podjetje lahko v stečaj šele potem, ko razproda osnovna sredstva, tako da od podjetja nič ne ostane.Za to v v veliki meri zaslužni naši sindikati. V kapitalizmu pa je drugače. Ko se začne delati izguba, najprej odpustijo ...prikaži več nekaj delavcev. Če je še vedno izguba, odpustijo vse. Ko bodo ugodnejši čas za gospodarska in poslovna gibanja bo to podjetje takoj zaposlilo delovno silo in začelo proizvajati, ker so jim ostala vsa osnovna sredstva, stroji itd.