Slovenija
15 ogledov

Številne strokovne napake policije?

Protestniki so policiste obmetavali tudi z jajci. (Foto: bralec Mark) Žurnal24 main
SDS: Številne strokovne napake policije in vpletanje politike v njeno delo ob varovanju študentskih demonstracij 19. maja.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bo poslanska skupina SDS zahtevala nujno sejo državnozborskega odbora za notranjo politiko. Na seji bi obravnavali domnevni politični vpliv na delo policije in strokovne napake ter opustitev dolžnega ravnanja tako s strani notranjega ministrstva kot tudi generalne policijske uprave ob študentskih in dijaških demonstracijah 19. maja.

Policija dovolila škodo
Po njihovem mnenju policija ni preprečila ogrožanja varnosti ljudi in je povsem neučinkovito dovolila uničevanje premoženja. Pričakujejo odgovore, zakaj policija ni ukrepala v skladu z zakonom, ampak je dovolila večurne divje, neorganizirane demonstracije, ki so se končale s poškodbami policistov in škodo okrog 27.000 evrov na pročelju državnega zbora.

Generalni policijski upravi tako očitajo, da je imela podatke o vzporednem protestu za Filozofsko fakulteto, vendar ni ukrepala proti ultralevičarski in anarhistični skupini, ampak jim je dovolila, da pride pred parlament še pred demonstranti Študentske organizacije Slovenije. Za ta prostor pa niti ni imela dovoljenja, medtem ko je ŠOS imel urejena vsa potrebna dovoljenja.

Znova vpletena politika
Nestrokovna naj bi bila tudi ocena samega varovanja kot tudi izvajanje varovanja. Policija naj bi storila napako s premikanjem varnostne ograje − ravno premik naj bi protestnike preusmeril na tla, kjer so bile granitne kocke, ki so nato letele v poslopje državnega zbora. Hkrati pa so s tem zaprli pot ŠOS-u do Šubičeve ulice.

Zahtevo za sejo bo SDS vložila tudi zaradi suma vpletanja politike. Tako naj bi do nestrokovnosti prihajalo zaradi poseganja politike v policijsko stroko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.