Slovenija
22 ogledov

Število bolnikov na infekcijski kliniki se je še povečalo, posebej je veliko otrok

V Evropi vsako leto zaradi običajne gripe umre od 40 do 220 tisoč ljudi. (Foto: Žurnal24 main
Atipične pljučnice še kar vztrajajo, veliko primerov bronhiolitisa in prvi primeri gripe.

Število bolnikov na ljubljanski infekcijski kliniki se je zadnje dni močno povečalo, posebej veliko je otrok. Poleg številnih bolnikov z driskami je veliko tudi bolnikov z okužbami dihal. Že drugi mesec imajo epidemijo mikoplazemske pljučnice, v zadnjem času pa je tudi veliko primerov bronhiolitisa zaradi RSV virusa ter že prvi primeri gripe.

 O povečanem številu obolelih otrok iz UKC Ljubljana poročajo že od začetka decembra.  Gre za dojenčke, mlajše od šest mesecev in otroke vseh starosti. Izrazito sezonsko obolenje spodnjih dihal povzročajo različni virusi. "Okužbe dihal so ogrožajoče posebej za novorojenčke in tiste otroke, ki se zdravijo zaradi kroničnih in drugih težkih bolezni. Najbolj pogost povzročitelj je respiratorno sincicijski virus (RSV). Večina otrok, ki preboleva to okužbo, se lahko zdravi doma, nekateri pa kljub vsemu potrebujejo bolnišnično oskrbo," so sporočili iz UKC Ljubljana.  V naslednjih tednih na UKC pričakujejo še nadaljnji porast obolelih otrok.

V redkih primerih so možni zapleti. Težji potek bolezni pričakujejo zlasti pri najmlajših – dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oziroma srca. 

Trenutno nimajo hospitaliziranih bolnikov, ki bi bili življenjsko ogroženi, pravi predstojnik ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle in dodaja, da "se je očitno začelo".

Toplo vreme krivo za driske

Običajno je v tem letnemu času že manj drisk, ki pa letos še vztrajajo, dodaja Strle. To pripisuje neznačilno toplemu vremenu do sedaj.

Oddelki za odrasle so zelo obremenjeni, opozarja Strle, število hospitaliziranih na otroških oddelkih pa niha. Kot primer je izpostavil, da so v ponedeljek pregledali 55 otrok in 47 odraslih. Del teh so tudi hospitalizirali. "To je velik naval," poudarja.

Predstojnik infekcijske klinike je ljudi pozval k takemu načinu življenja, s katerim lahko preprečijo okužbe dihal. Bolni naj ostanejo doma in ne širijo okužbe dalje. Ljudje naj se izogibajo mest, kjer je veliko ljudi, na primer nakupovalnim centrom, saj je v tem času velika možnost, da se bodo od koga okužili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.