Slovenija
18 ogledov

Število kač upada

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Znanstveniki opozarjajo, da se je število kar osmih od 17 vrst kač, ki so jih podrobneje preučevali, močno zmanjšalo. Pri nekaterih vrstah tudi za 90 odstotkov.

Podoben trend upadanja so opazili tudi v zaščitenih območjih, kar izključuje krčenje naravnega habitata kot edinega razloga.
 
Idejni vodja raziskave Chris Reading pravi: "Zmanjševanje populacij različnih vrst kač na različnih delih sveta ni naključno." Ob tem znanstveniki dodajo, da bo potrebno še veliko raziskav, da bodo odkrili vzrok, ki redči številne vrste.

Pri tem se soočajo s pomanjkanjem podatkov, saj bi bilo za natančnejše podatke treba slediti čim večjemu številu kač z vgrajevanjem mikročipov ali pa prepoznavanjem vzorca.

Splet različnih dejavnikov
Vzroka znanstveniki še niso odkrili. Predvidevajo, da bi lahko šlo za povezavo različnih dejavnikov. Pogosto pa se omenjajo klimatske spremembe, saj so podoben upad teh plazilcev opazili leta 1998, ko je zaradi posledic vremenskega pojava imenovanega El Niño tisto leto postalo najtoplejše, odkar opravljajo raziskave.
 
Pred časom so podobno redčenje posameznih vrst opazili pri kačah in pupkih. Po opravljenih analizah so ugotovili, da je glavni vzrok za krčenje populacije glivična bolezen imenovana chytridiomycosis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.