Slovenija
14516 ogledov

Do pet tisočakov globe. Preverjamo, če višina kazni učinkuje.

Slovenija 03.11.2013 avtomobili, prometne razmere, dez, avtocesta, slaba vidljiv Saša Despot/Žurnal24
V zadnjih petih letih se je število kršiteljev prepolovilo.

Energenti, ki se uporabljajo za ogrevanje, se ne smejo uporabljati za noben drug namen ter se ne smejo točiti za pogon motornih vozil oziroma plovil ali drugih motorjev. Kjub temu se najdejo posamezniki, ki te prepovedi ne upoštevajo. 

Mobilni oddelki Finančne uprave RS na terenu preverjajo namensko uporabo energentov. To pomeni, da na terenu iz rezervoarjev motornih vozil, plovil in testiranjem odvzetih vzorcev energentov preverjajo, ali lastniki vozil uporabljajo za takšno rabo namenjene energente. 

Lani je FURS opravil 3.082 kontrol namenske uporabe energentov. Od tega so preverili stanje pri 1.760 tujih državljanih in pri 1.322 državljanih Slovenije. Med domačimi subjekti v postopkih je bilo izvedenih 733 kontrol namenske uporabe energentov pri fizičnih osebah, 187 kontrol pri pravnih osebah in 402 kontroli pri samostojnih podjetnikih posameznikih in posameznikih, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Največ kršitev se občiajno odkrije pri nadzorih osebnih vozil. Lani je bilo od vseh 182 odkritih kršitev namenske uporabe energentov ugotovljenih 119 kršitev pri uporabi označenega energenta v osebnih vozilih, ki so bila v lasti oz. uporabi fizičnih oseb. 

Za posameznika do 5.000 evrov globe

Zakon za takšne prekrške predvideva globe. Furs poudarja, da pri kaznovanju storilcev upoštevajo načelo sorazmernosti. "Določen je razpon glob, ki je diferenciran glede na težo prekrška in tudi glede na velikost storilca prekrška, saj so posebej določene globe za pravne osebe, za pravne osebe, ki se štejejo za srednje in velike družbe in za samostojne podjetnike posameznike ali posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost," pojasnjujejo. 

Poraba pada, trošarina v nebo

Pobrane trošarine za kurilno olje kažejo, da poraba kurilnega olja v zadnjem desetletju pada. 

Zato pa je od leta 2007 za več kot sedemkrat višja trošarina za kurilno olje. Leta 2007 je trošarina znašala 21 evrov, zdaj pa je 157,50 evra. 

Komentarjev 5
  • alojzr 23:24 19.januar 2019.

    Po določeni meji višina kazni izgubi svoj pomen. In ta meja je precej pod 5 jurji.

  • Ludvik Miholic 17:18 19.januar 2019.

    jaz z bagrom delam in tocim petrolej ze 20 let in kaj bi hteli vec vedeti vsaj se drugje se vec pokrade ne samo petrolej pa se noben ni bil kaznjen da se razumemo kaj s tem hocem povetati

  • ode 09:48 19.januar 2019.

    Že obisk petrolove črpalke ob sobotah pozno popoldne, ko ni nobene inšpekcije, v nekem odmaknjenem kraju, kjer je velik peskokop, pove vse: privatniki na veliko točijo kurilno olje v sode in cisterne na zaprtih kesonih vozil, ki nimajo nobenih oznak.