Slovenija
15 ogledov

Število nesreč v gorah vztrajno narašča

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Sezona obiskovanja gora je v poletnih mesecih na vrhuncu, s številom obiskovalcev pa je več tudi nesreč, ki so najpogosteje posledica podcenjevanja.

Število nesreč v gorah zadnja leta stalno narašča, posebej na najbolj obiskanih območjih. Tako je bilo lani v Posočju in na Tolminskem več kot 50 intervencij GRZS.

Dominik Skumavec z Gorske reševalne zveze Slovenije je povedal, da je največ nesreč v gorah od junija do septembra, število po mesecih pa niha. Tako je bil lani zelo presenetljiv junij, ko je bilo zelo veliko nesreč. "Najbolj nevarno je podcenjevanje visokogorja in vremenskih razmer. Pogosto se zgodi, da turisti iz Češke, Madžarske ali tudi Zahodne Evrope že vnaprej rezervirajo teden dopusta, nato pa jih v Sloveniji preseneti slabo vreme. Če so že prišli zaradi hribov, se jim zdi škoda posedati po hotelu, zato tvegajo in se podajo na pot neprimerno opremljeni za takšne razmere. Prav podcenjevanje pa je največkrat razlog za hujše nesreče," dodaja Skumavec.

 

Število nesreč v gorah po letih (vir: GRZS)

  št. intervencij št.
udeležencev
poškodovani oboleli mrtvi
2003 277 312 156 34 38
2004 301 323 160 24 32
2005 232 258 117 21 33
2006 290 304 153 31 28
2007 348 413 179 18 43
''Nevihta ne more nikogar presenetiti''
Po njegovih besedah v visokogorju sicer ni specifičnih točk, ki bi bile posebno nevarne, čeprav lokalni reševalci opažajo, da je bilo na kakem mestu že več (dve ali tri) nesreč. Delež tujcev med ponesrečenimi je kar znaten, vendar domačini zaradi veliko večjega števila seveda prevladujejo. Planinci so glede opreme čedalje bolj ozaveščeni, se pa zmeraj najdejo pomanjkljivo opremljeni. "Tudi takšni, ki ne pogledajo vremenske napovedi za hribe, čeprav je zelo zanesljiva. Vsaka nevihta, ki koga ujame, je nepotrebna, saj je bila skoraj zagotovo napovedana. Nikogar ne more presenetiti, če se ustrezno pozanima."

Skumavec zatrjuje, da je število gorskih reševalcev zadovoljivo, čeprav je včasih zaradi narave današnjih služb težko dobiti prosto, kadar je akcija. Na Brniku sicer od junija naprej ob koncih tedna dežura helikopterska ekipa, prav tako pa so konec tedna v pripravljenosti vse gorske postaje v Sloveniji. Kadar ni dežurstev, reševalce obveščajo prek pozivnikov oziroma sistema za obveščanje. Razdeljeni so po območjih pristojnosti glede na kraj nesreče. ''Odzivni čas je na splošno kar dober. Ob neprimernem vremenu za reševalno akcijo s helikopterjem, kar se dostikrat zgodi, pa se obenem sproži klasična veja reševanja,'' zaključuje Skumavec.

Nasvete policije za varno hojo v gorah si preberite tukaj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.