Slovenija
38 ogledov

Štiri tisoč mačk v dveh letih

Če opazite ob cesti ležečo mačko, preverite, ali ji je morda še mogoče pomagati, Žurnal24 main
Mačjelovka. Lokacije, kjer se zbirajo prostoživeče mačke, imajo pod nadzorom.

Na območju prestolnice in okolice je okoli deset tisoč ali več prostoživečih mačk, je povedala Eva Gregorčič Cigoj iz Mačjelovke, društva za pomoč prostoživečim mačkam. Z živolovkami so jih v dveh letih ujeli približno štiri tisoč, jih sterilizirali ali kastrirali ter nato izpustili.

Mladičev najdejo manj
Večina lokacij, kjer se zbirajo mačke, je od začetka delovanja društva pod nadzorom, je dejala Gregorčič Cigojeva. Po njenih besedah se je zmanjšalo tudi število zavrženih in osirotelih mladičev, za katere po navadi potrebujejo pomoč začasnih skrbnikov, ki pa jih primanjkuje.

Mestna občina Ljubljana za projekt prostoživeče mačke, ki ga realizira Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana in kjer oskrbijo mačke, ki jih ujamejo člani društva Mačjelovka, letno nameni 20 tisoč evrov.

Društvo pa svoje delovanje – stroške morebitne oskrbe, hrane in prevoza –  financira samo. "Odvisni smo predvsem od članarin, prispevkov in prodaje lastnih izdelkov na stojnicah," je še dodala Gregorčič Cigojeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.