Slovenija
1261 ogledov

Štirje rudarji v bolnišnico, zato je inšpektor ustavil dela

Premogovnik Velenje
Ustavitev bo veljala, dokler vrednosti jamskih plinov, ogljikovega dioksida in metana ne padejo pod dovoljeno koncentracijo

Včeraj malo pred 18. uro je na odkopu C na koti -110 v Jami Pesje Premogovnika Velenje prišlo do povečane koncentracije plina, čemur so bili izpostavljeni štirje rudarji. "Vsi so bili ves čas odzivni in pri zavesti, trije so iz jame prišli sami, enemu so zaradi šoka pomagali sodelavci. Vse štiri je pregledal zdravnik, ki jih je preventivno napotil v Splošno bolnišnico Celje," piše na spletni strani Premogovnika Velenje. 

O dogodku je bil takoj obveščen rudarski inšpektor, ki je že opravil ogled. Kot so nam pojasnili na Inšpekciji za naravne vire in rudarstvo, je omenjeni inšpektor izvajalcu del z ustno odločbo odredil takojšnjo zaustavitev rudarskih del na odkopu. 

Zaradi povečane koncentracije jamskih plinov ogled kraja dogodka ni bil mogoč. "Izvajalec rudarskih del Premogovnika Velenje je inšpektorja seznanil z nesrečo, stanjem ponesrečencev ter ukrepi, ki jih je izvedel po nesreči. V času inšpekcijskega nadzora so izvajali intenzivno prezračevanje odkopa in dodatno merjenje jamskih plinov," so nam pojasnili.

Povečane vrednosti metana in ogljikovega dioksida

Pred izrivom plinov na delovišču potekala faza pridobivanja nadkopnega premoga, sam izriv pa se je zgodil pri zapiranju nadkopnega dela premogovega sloja. Izbruh je bil trenuten. "Prišlo je do zaprašitve na odkopu iz lokacije 10 sekcije proti pogonu čela ter po izstopni progi. Merilne naprave na delovišču so pokazale prekoračene mejne koncentracije jamskih plinov. Tako vrednosti metana kot ogljikovega dioksida sta presegali 5 %," so pojasnili na inšpektoratu. 

Svečka srbija Svet Ne eksplozija, to je razlog za smrt osmih rudarjev

Na osnovi navedenih ugotovitev je rudarski inšpektor izvajalcu rudarskih del ustno odločbo odredil ukrep zaustavitve rudarskih del na odkopu. Ustavitev veljala, dokler vrednosti jamskih plinov, ogljikovega dioksida (CO2) in metana (CH4) ne padejo pod dovoljeno koncentracijo CH4 pod 1,5 % in CO2 pod 1,5 %. Pred ponovnim zagonom odkopa je potrebno pregledati delovišče in ponovno preveriti delovanje dihalnikov na samem odkopu in v odvozni progi odkopa, so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Facja 16:32 21.februar 2024.

    Tole s premogom se zares končuje počasi (v Evropi, medtem ko Kitajci in Indijci na polno). Ampak, če bi dobil Rotnika (TEŠ6), ki je mahal s ponarejenimi študijami, da je v Veleenju še 130 milijonov ton premoga...njega bi pa jaz ...prikaži več lastnoročno...ta je največja baraba na Slovenskem (poleg Janeza).