Svet
1761 ogledov

Ne eksplozija, to je razlog za smrt osmih rudarjev

Svečka Profimedias
"Ni prišlo do eksplozije ali česa drugega, preprosto je bil porast koncentracije metana tako visok, da so se zadušili," je dejala ministrica in družinam preminulih rudarjev izrazila sožalje.

Nesrečo povzročila previsoka koncentracija metana

V Srbiji je v rudniku v bližini Sokobanje na jugovzhodu države danes prišlo do nesreče, v kateri umrlo osem rudarjev, 20 pa je bilo lažje poškodovanih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Srbske oblasti so potrdile, da je nesrečo povzročila previsoka koncentracija metana.

Kot poroča srbska javna televizija RTS, je v nesreči v zgodnjih jutranjih urah umrlo osem rudarjev, okoli 20 pa je bilo poškodovanih, večinoma lažje. Na delu v izmeni v času eksplozije je bilo skupno 49 rudarjev.

Čeprav so nekateri srbski mediji danes ugibali, da naj bi prišlo do eksplozije, je podpredsednica vlade in ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović kasneje dejala, da ni šlo za eksplozijo, ampak so rudarji umrli zaradi povečane koncentracije metana.

"Ni prišlo do eksplozije ali česa drugega, preprosto je bil porast koncentracije metana tako visok, da so se zadušili," je dejala ministrica in družinam preminulih rudarjev izrazila sožalje.

Pregledali so vse rudarje

Direktor splošne bolnišnice v Aleksincu Goran Vidić je dejal, da so za reševanje angažirali štiri ekipe iz tamkajšnjega zdravstvenega doma, ter dve ekipi iz Zaječara in Knjaževca. Skupno so oskrbeli 20 poškodovanih rudarjev, 18 od tega v Aleksincu. Nihče ni bil v življenjski nevarnosti.

Dva težje poškodovana rudarja so kasneje prepeljali na univerzitetni klinični center v Niš. Tamkajšnji zdravnik Dragan Dimić je potrdil, da nimata ortopedskih poškodb, temveč gre za zastrupitev z metanom in drugimi plini.

"Pregledali smo vse rudarje, tiste z lažjimi poškodbami pa obdržali na opazovanju zaradi morebitne nadaljnje diagnostike in spremljanja stanja, da bi preprečili poslabšanje. Nekateri so vdihnili večjo količino plina," je povedal Vidić.

"Razmere so težke. Tukaj so tudi sorodniki poškodovancev, ljudje so vznemirjeni. Na žalost to ni prva takšna nesreča, Aleksinac in okoliški kraji so znani po tem," je Vidić dodal za RTS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:23 01.april 2022.

    Tragično, a v Srbiji se takšne nesreče vse preveč pogosto dogajo. Premalo delajo na zagotavljanje varnosti.