Slovenija
42 ogledov

Stiskalnice v Nemčijo

Rudi Tomšič (s predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen Žurnal24 main
Javor Stroji. Proizvodnjo imajo zasedeno že do sredine prihodnjega leta.

“Naši nemški kupci so mož beseda; kar se dogovorimo, drži. Tudi s plačilom nimamo nobenih težav,” o poslovnih odnosih, kakršni so danes redkost, pravi Rudi Tomšič, direktor Javorjeve najuspešnejše odvisne družbe Javor Stroji, ki je kot članica Slovensko-nemške gospodarske zbornice ta teden gostila srečanje podjetnikov.

Kritični do birokracije
Raziskava. Nemški investitorji so po raziskavi Slovensko-nemške gospodarske zbornice v Sloveniji zadovoljni z delovno silo, njenimi kvalifikacijami in motiviranostjo, nezadovoljni pa z javno upravo, davčnim sistemom in plačilno nedisciplino.

Nemčija glavni trg
Nemčija je za družbo Javor Stroji namreč glavno tržišče – tja izvozijo od 60 do 70 odstotkov stiskalnic za proizvodnjo umetnih mas, ki so izdelane po naročilu in željah kupcev. Javor Stroji so sicer največji evropski proizvajalec tovrstnih stiskalnic, njihov trg pa so tudi ZDA.

Kot pojasnjuje Tomšič, se jih je kriza prav zaradi zahtevnosti proizvodnje stiskalnic in posledično dolgih dobavnih rokov dotaknila z zamikom, šele v prvih mesecih lanskega leta, toda od druge polovice lani že imajo nova naročila iz panoge umetnih mas. Njihove proizvodne zmogljivosti so tako zasedene do sredine prihodnjega leta, zato že zaposlujejo dodatne sodelavce. Ocenjujejo, da bodo prihodke v primerjavi z lani povečali za tretjino.

Edini pozitivno
Javor Stroji so bili lani edina družba v Skupini Javor, ki je poslovala pozitivno. Skupina je leto končala z izgubo šest milijonov evrov (predlani 2,8 milijona). Od tega je za štiri milijone evrov izgube ustvaril Javor Pohištvo, ki je trenutno v postopku prisilne poravnave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.