Slovenija
198 ogledov

Stolarna zapušča Bač

"S preselitvijo bomo mogoče rešili zelo težak položaj pohištva, ki je v globokih Žurnal24 main
Javor. Zaradi racionalizacije stoli z Bača v Pivko. Mehko odpuščanje.

"Uprava se je odločila, da zaradi znižanja stroškov in racionalizacije proizvodnjo stolov iz masivnega lesa najpozneje do konca leta z Bača preseli v Pivko in pri tem ohrani le najbolj profitabilne izdelke z zadostno dodano vrednostjo. Bolje kot masivni se sicer prodajajo stoli iz lameliranega lesa," nam je povedal Vasilij Križaj, predsednik sindikata Sinles v družbi Javor.

Pod načrti

Izguba. Prvo polletje je skupina Javor, ki ima okrog 850 zaposlenih, končala pod načrti. Izguba znaša več kot 2,5 milijona evrov (lani ob polletju 1,7 milijona). Kot piše v poročilu, so med razlogi nizke cene proizvodov in manjši obsegi poslovanja.

Bruna Komaca, predsednika uprave, smo za pojasnila o razmerah, načrtih in usodi delavcev prosili že pred enim tednom in nato še večkrat, a se ni odzval.

Križaj je dejal, da naj bi najmanj tretjino od 45 delavcev na Baču odpustili po mehkih metodah oziroma jim ponudili odpravnine, del pa jih tudi prerazporedili. Gre za starejše delavce, ki so težko zaposljivi.

Spor glede plač
Bojan Kramar, območni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, nas je opozoril, da na Javorju še vedno niso povišali plač, čeprav bi jih v skladu z aneksom h kolektivni pogodbi za lesarsko dejavnost morali že junija.

Dogovora med upravo in Sinlesom še ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.