Slovenija
27 ogledov

Stop visokim nagradam bankirjem

(Foto: Tadej Bernik) Žurnal24 main
Evropski poslanci so sprejeli stroga pravila o nagradah za bankirje in zvišali kapitalske zahteve za banke, ki jih morajo slednje izpolnjevati za zavarovanje svojih tveganj ob trgovanjih na kapitalskih trgih.

Gotovinski del nagrade za bankirje naj bi znašal največ 30 odstotkov celotnega zneska ali samo 20 odstotkov pri posebej visokih bonusih. Izplačilo od 40 do 60 odstotkov bonusa bi bilo odloženo za vsaj tri leta in bi se ga lahko izterjalo, če se naložbe ne bi izkazale za uspešne.

Vsaj polovica celotnega bonusa naj bi se izplačala v obliki "pogojnega kapitala" in v delnicah. Ta denar bi bil prvi, ki bi ga moral prejemnik vrniti banki, če bi zašla v težave. Predlog tudi predvideva, da bi bili dodatki vezani na plače. Banke bodo morale postaviti omejitve nagrad, ki jih bodo izplačevale, da bi te bile sorazmerne s plačami zaposlenih in v skladu z evropskimi smernicami.

Nova zakonodaja omejuje tudi posebne pokojnine in odpravnine. Posebni pokojninski skladi bi morali imeti največ sredstev v obliki "pogojnega kapitala", kjer bi bila vrednost vezana na poslovanje banke. S tem bi se izognili primerom upokojitev bankirjev, ki so dobili izplačane pogodbene dogovorjene visoke pokojnine ne glede na krizo, v kateri se je znašla banka.

Kapitalske zahteve za stabilne banke
Z novimi pravili o kapitalskih zahtevah se uvajajo strožje kapitalske zahteve za kritje tveganj, ki jih banka prevzema med svojim trgovanjem, in višji standardi za dodatna lastninjenja. Banke bi z upoštevanjem teh pravil imele svoja tveganja pokrita, vključno z naložbami v hipotekarno zavarovane vrednostne papirje. Raziskave kažejo, da naj bi banke po novih pravilih imela vsaj tri- do štirikrat več kapitala za kritje tveganj, kot ga imajo zdaj.

Svet naj bi sporazum formalno potrdil 13. julija. Nova pravila glede bonusov naj bi začela veljati januarja, za kapitalske zahteve pa najkasneje do konca leta 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.