Slovenija
3515 ogledov

Stopili skupaj in znižali cene: "Začeli smo bolj za hec kot zares"

nakupujmo skupaj
1/8
Saša Despot projekt Nakupujmo skupaj
Osredotočajo se na lokalno ponudbo ekološko pridelane zelenjave in sadja.

Samooskrbna iniciativa Nakupujmo skupaj, v okviru katere se lokalni pridelovalci in ekološko ozaveščeni kupci vsako sredo zberejo na stari tržnici v Šiški, letos praznuje že šesto obletnico.

"Stvar je nastala zelo spontano, šlo je za neke vrste pilotni projekt," o začetkih delovanja iniciative pravi vodja projekta Uroš Bric. "Nekaj kolegov se nas je združilo, da bi nabavili malo večjo količino izdelkov ter tako dobili ugodnejšo ceno. Počasi smo rasli in prišli do tega, kjer smo danes."

Začeli so z ekološkimi zabojčki

Začeli so z ekološkimi zabojčki, a ko je število ponudnikov in članov iniciative zraslo, so enkrat mesečno organizirali skupinske prevzeme prej naročenih izdelkov. "To je bila neke vrste tržnica po naročilu," razlaga Bric. "Mimoidoči so nas opazili, a ko so videli, da ne morejo kupiti recimo motovilca, ker ga niso vnaprej rezervirali, so se včlanili v našo skupnost in številčno smo rasli."

"Začeli smo bolj za hec kot zares. Do tega, kjer smo danes, smo prišli počasi. Zasnova projekta se je večkrat obrnila na glavo, od zabojčkov na začetku do sredine tržnice."
Uroš Bric, vodja projekta Nakupujmo skupaj

Ves čas so podpirali interakcijo med ponudniki in kupci. "Videli smo, da ljudje pogrešajo osebni stik, spraševali so se tudi, kako vemo, da so izdelki res ekološki," razlaga Bric. "Želeli smo, da naši člani spoznajo ponudnike, da vedo, od koga odkupujejo."

nakupujmo skupaj | Avtor: Saša Despot projekt Nakupujmo skupaj Saša Despot

Sedaj poteka prevzem izdelkov vsako sredo med 15. in 18. uro. "Na začetku tega nismo mogli izvajati na takšen način, saj nas je bilo premalo," razlaga Bric. "Vedeli smo, da moramo biti dovolj velika skupina, da se bo nekemu ponudniku, še zlasti, če je iz drugega konca Slovenije, splačalo opraviti takšno pot. Če recimo prihaja iz Primorske, mora biti naročilo dovolj veliko."

Tržnico obišče tudi 300 ali 400 ljudi

Stalno sodelujejo z okoli 30 pridelovalci, a jih je v času sezone tudi precej več. "Tudi po 40 jih pride na en prevzem, največ novembra in decembra, ko je sezona kakijev in jabolk," pove Bric. "Število članov je odvisno od pestrosti nabora ponudnikov, v zadnjih dveh mesecih v letu jih je tudi 300 ali 400." Ponudniki prihajajo z različnih koncev Slovenije, nekaj jih je tudi iz Hrvaške. Nekateri pokrivajo le določene izdelke, drugi imajo večji nabor.

Utrip projekta lahko doživite v živo v sredo, 19. decembra med 15h in 18h na tržnici Šiška.

Informacije o projektu Nakupujmo skupaj lahko najdete na spletni strani Nakupujmo.si, kjer se je mogoče registrirati za članstvo in nakupe

Vsak teden od kmetov zberejo ponudbo, jo vnesejo v sistem in ob petkih odprejo naročanje ter obvestijo člane, ki se logirajo ter oddajo naročilo preko spleta. Cene določajo kmetje sami, a glede na razpon cen, ki jih na osnovi pretekle statistike določijo v skupnosti. "Proizvajalci seveda upajo, da bodo prodali po čim višji ceni, mi pa tudi vemo, koliko so za določen artikel pripravljeni plačati naši člani," še pove Bric.

nakupujmo skupaj | Avtor: Saša Despot projekt Nakupujmo skupaj Saša Despot

Člani skupnosti so večinoma bolje informirani potrošniki in kupujejo glede na eko certifikat. "Velika večina neekološke ponudbe sploh ne gleda. Doma imajo tudi svoje vrtove, zato je največ naročil pozimi, ko jim poide ozimnica," pove Bric. "Mnogi so iz Šiške in okolice, a pridejo tudi iz bolj oddaljenih krajev."

Cene nižje kot na Pogačarjevem trgu

Cene so nižje kot na osrednji ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane. "Mnogi imajo čisto napačno predstavo in nas primerjajo s Hoferjem," pove Bric. "Znotraj ekološkega imamo različne kategorije, mi se primerjamo z bolj specializiranimi trgovinami, kot so Kalček in Vital Care oziroma ekološka tržnica na Pogačarjevem trgu."

Poudarja, da so zaradi skupnega nastopa dosegli nižje cene. "Naša logika je, da smo se združili kot skupina, s čimer smo prišli do ugodnejših cen, tudi zato, ker smo naročali večje količine," razlaga Bric. "Pri nas denimo ni mogoče kupiti enega kilograma jabolk, ampak cel zabojček. Če kupiš deset kilogramov, je cena 1,5 evra na kilogram, v praznični ponudbi celo le 1,3 evra, medtem ko je na Pogačarjevem trgu cena 2,5 ali celo tri evre. Naši ponudniki poudarjajo, da so izdelki, ki jih prodajajo res lokalni, medtem ko v specializiranih ekoloških trgovinah velikokrat ponujajo italijansko sadje in zelenjavo."

nakupujmo skupaj | Avtor: Saša Despot projekt Nakupujmo skupaj Saša Despot

Nerealna pričakovanja in zahteve

Z razvojem projekta so zadovoljni, a se zavedajo, da jih v prihodnosti čaka še veliko dela, saj se soočajo  z nerealnimi zahtevami tako na strani ponudnikov kot kupcev. "Kljub temu da poudarjamo, da smo lokalen ekološki projekt, ljudje ne vedo, kaj pomeni sezonska zelenjava in sadje," poudarja Bric in dodaja, da bodo morali še delati na ozaveščanju. "Neka članice je denimo lanskega januarja napol zahtevala paradižnik, ki ga seveda ponekod v rastlinjakih imajo, a pri nas je poudarek na sezonskih izdelkih. Po drugi strani nekateri ponudniki mislijo, da je dovolj že, da pridelujejo in se izdelki sami prodajajo. Ponudniki premalo naporov vložijo v obveščanje in predstavitev, zakaj so njihovi produkti boljši od drugih."

Obletnico bodo praznovali v sredo, 19. decembra, med 14.30 in 18.30. "Dogodek je namenjen temu, da se malo podružimo," za konec pove Bric. "Tempo kupcev in ponudnikov je hiter, to je priložnost, da se vsaj enkrat na leto malo ustavimo. Ponudniki bodo iz svojih sestavin naredili določene specialitete in jih postavili na osednjo mizo, kjer jih bodo kupci lahko poskusili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.