Slovenija
7 ogledov

Štorman dosegel blokado KBM Leasinga

Zaseg hotela Štorman Gregor Katič
Šempetrski gostinec Zvone Štorman, ki je kmalu po novem letu zaradi finančnih težav ostal brez hotela v Celju, je na tamkajšnjem sodišču dosegel, da je to blokiralo račun družbe KBM Leasing.

KBM Leasing je hotel decembra za vsega 1,35 milijona evrov prodala družbi Administrator.

Hotel prodali prepoceni

Štormanu je tako uspelo zavarovati svoje denarne terjatve do KBM Leasinga, saj dokazuje, da je omenjena hčerinska družba NKBM, s katero je imel sklenjeno lizinško pogodbo, hotel prodala prepoceni, in to skupaj z opremo, ki je bila v lasti gostinca.

NKBM mora zdaj po predhodni odredbi sodišča z računa KBM Leasinga načrpati dobre tri milijone evrov za zavarovanje Štormanovih denarnih terjatev do lizinške hiše. Ker KBM Leasing v začetku tedna na računu ni imel dovolj denarja, je do omenjenega zneska, ki predstavlja Štormanov zahtevek do lizinške hiše, njegov račun blokiran.

Štormana ovadili?

V KBM Leasingu zatrjujejo, da pri reševanju zadeve vseskozi ravnajo zakonito, uradno pa komentarjev ne dajejo. Kot je STA izvedela iz neuradnih virov, je lizinška hiša glede Štormanovega predloga za izvršbo že vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe izvršbe.

Sklep o izvršbi se namreč izda le na podlagi podatkov, ki jih navede upnik in sodišče resničnost njihove vsebine ne preverja, prav tako se sodišče ne spušča v presojo obstoja ali neobstoja denarne terjatve, kar pa je bilo v tem primeru po mnenju KBM Leasinga zlorabljeno, saj terjatve Štormana do njih ne obstajajo.

Okrajno sodišče v Ljubljani je sicer na osnovi predloga za izvršbo izdalo sklep o izvršbi, ki pa ga je danes na osnovi predloženih dejstev že razveljavilo. Podobno odločitev naj bi v KBM Leasingu pričakovali v kratkem tudi na celjskem okrajnem sodišču, ki je izdalo predhodno odredbo, s katero je dovolilo zavarovanje po njihovem mnenju neobstoječe terjatve.

V težavah tudi ostali lokali

Sicer pa je Štorman v težavah tudi pri poslovanju njegovih preostalih lokalov. Kot piše današnji Večer, je večina zaposlenih, približno 65 ljudi, z izjemo tistih, ki delajo v njegovem domačem gostišču v Šempetru, na čakanju, v negotovosti so tudi zaposleni v obratu v Parižljah, drugi njegovi lokali pa so povsem zaprti.

Gostinec, ki je ves čas deloval kot samostojni podjetnik, je z družino odprl družbo z omejeno odgovornostjo, ki jo vodi hči Elizabeta. S tem očitno želi zavarovati vsaj svoj prvi gostinski lokal ob domači hiši, kar pa bi v primeru stečaja lahko bilo sporno za upnike. O tem, ali je Štorman zrel za stečaj, ki ga predlaga prav KBM Leasing, bo celjsko sodišče odločalo na naroku v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.