Slovenija
17318 ogledov

Ostala sama s tremi otroki, nima niti za plenice

Depresija Profimedia
Mamica treh otrok si obupano želi zapustiti stanovanje, ki je polno plesni in vlage, a si tega nikakor ne more privoščiti. Največjo skrb ji predstavljajo otroci, ki imajo vedno več težav z dihali.

Mamica treh otrok Kaja (pravo ime hranimo v uredništvu) nikakor ne more splezati na zeleno vejo. Živi sama s tremi otroki v stanovanju, ki nikakor ni primerno za življenje. Njeni vsakdanji spremljevalci so le plesen, vlaga in bolezen.

Ker je obtičala na mrtvi točki, se je na nas obrnila preko Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer so zapisali: "Mama sama živi s tremi otroki. Dojenčico, predšolskim in šolskim otrokom. Stanovanje je majhno in neprimerno za bivanje, polno plesni, vlage. Otroci imajo težave z dihali, najmlajša ima pogoste bronhitise zaradi vlage in plesni. Mama ni upravičena do subvencije ali stanovanja. Sedaj je našla stanovanje preko stanovanjskega sklada, za katerega mora dati 500 evrov za udeležbo. Pravi, da tega denarja nima. Stroške redno plačuje. Pomoči bivšega partnerja nima, nima urejene preživnine."

Povedali so, da bi mami z zbranimi sredstvi pomagali pri varščini za primernejše in predvsem bolj zdravo stanovanje.

Po 15 letih ostala sama

Kaja je imela srečno družinsko življenje. Moža, tri zdrave otroke in psa. Vse se je zdelo popolno, dokler se nista po 15-ih letih z možem razšla. Tako je bila prisiljena na novo začeti življenje, kjer se je lahko zanesla le sama nase. "Sama skrbim za vse, ne dobim popolnoma nobene pomoči, tudi bivši mož ničesar ne plačuje. Zdaj čakamo odgovor sodišča glede preživnine, vendar se to neverjetno dolgo vleče," je dejala mamica ter poudarila, da včasih enostavno ne ve, kako iti naprej.

Depresija (fotografija je simbolična) | Avtor: Profimedia Profimedia
Oče je po njenih besedah zelo malo vpleten v življenje otrok. "Otroci gredo za konec tedna k njemu, drugače se občasno slišijo po telefonu. Največkrat gresta samo starejša dva tja, dojenček pa ostane pri meni," je povedala. Kot je dejala, oče otrok ne seže pogosto v žep, le takrat, ko ga moleduje, da otroci nekaj nujno potrebujejo. Sedaj se zadeve urejajo na sodišču, vendar razrešitve še ni na spregled. Kaj bo do takrat, ne ve.

Stroški se kopičijo, pomoči pa ni

"Za enosobno stanovanje plačujem skupaj s stroški 700 evrov na mesec, nato imam še 200 evrov leasinga za avto, saj brez avta ne morem biti," je obupano dejala mamica. Seveda poleg vsega tega pridejo tudi drugi stroški.

"Otrok vedno potrebuje nekaj za šolo, da ne govorim o hrani. Prehrana za dojenčka je izjemno draga, komaj zberem za plenice. Na koncu se nabere več kot dobim."

Dodala je še, da nikakor ne more prilesti na zeleno vejo, saj je njeno stanje na bančnem računu vedno v rdečem. "Sem zaposlena, vendar sem trenutno na porodniški. Najbolj me je strah, ko pride zima, takrat je vedno najhuje."

V stanovanju je ogromno plesni in vlage

plesen stanovanje vlaga | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Stanovanje, v katerem živijo, ni primerno za življenje. Nahaja se v kleti starega bloka in ni bilo prenovljeno že 15 let.

"Povsod po kotih je plesen. Kadar kuham, voda teče v potokih dol po stenah. Naravnost grozljivo je, saj otroci vedno pogosteje zbolevajo," je povedala Kaja in dodala, da jo je najbolj strah za dojenčka, saj je v svojem kratkem življenju že večkrat zbolel. Nedavno je tudi njena najstarejša hčerka zbolela za bronhitisom, dojenček pa je imel že vrsto težav z dihali.  

Sama se tudi dobro zaveda nevarnosti, v kateri živijo, vendar nikakor ne more najti stanovanja, da bi se preselili. "Saj veste, kako je to. Nihče ne želi sprejeti majhnih otrok v stanovanje, kaj šele, da imajo psa," je obupano dejala, "naslednja težava pa je, da nihče ne želi, da prijavimo stalno prebivališče. Nato pridejo tudi težave z varščino, kjer zahtevajo dve ali celo tri varščine. Lahko bi razmislila o tem, da bi oddali psa, vendar ne morem še tega odvzeti otrokom."

"Otroci si zaslužijo le najboljše"

Da je doma huda finančna stiska, je opazila tudi njena najstarejša hčerka. "Vidi in razume, da ni denarja. Vem, da si nekaj želi, vendar nikoli ne prosi za to," je strto dejala mamica in dodala, da ni bolj groznega občutka, ko otroku ne moreš izpolniti najmanjših želja.

Z denarjem, ki bi ga dobila, bi poplačala kavcijo za stanovanje prek stanovanjskega sklada. Prijava se odpre meseca maja, do takrat pa mora zbrati 500 evrov. "Trisobno stanovanje je prek stanovanjskega sklada 570 evrov, zraven pridejo tudi stroški, ampak otroci bi vsaj imeli sobo," je povedala. Ker je stanovanje prazno, bi ta denar porabila tudi za pohištvo, saj ima trenutno v lasti le pralni in sušilni stroj. 

Tako lahko pomagate:

Če želite pomagati mamici v stiski, lahko na spodnji račun nakažete poljuben znesek. Vsakršna pomoč bo prišla prav, čisto ves zbrani denar bo šel opisani družini prek ZPM Ljubljana Moste-Polje.

ZPM Lj. Moste – Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank Slovenija)
SWIFT/BIC: HAABSI22
Sklic: SI00 650-847

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • munja 13:03 10.april 2023.

    Ne vem, kje je tukaj CSD, pa sodišča bi morala, kar se tiče preživnin delovati hitro, ne pa da vlečejo v nedogled. Potem pa spet, Slovenija pomagaj.

  • robert40 12:17 10.april 2023.

    Marsikaj v tej zgodbi ne štima?Ne rečem,da tudi kaj ni res,zagotovo pa marsikaj manjka.Zato ni prav,da komentiramo zadevo katere podrobnosti ne poznamo.Vrzena je bila samo kost za glodanje.Kje pa je v tej zgodbi CSD,pa preživninski sklad,pa otroški dodatki,.itd....?Pa ste se ...prikaži več vprašali tisti,ki ste se postavili na stran enega ali drugega,kako pa živi drugi,ki je trenutno brez otrok,lahko živi še v slabših razmerah,res ni prav,da komentiramo kar ne poznamo.

  • Svobodnež 11:14 09.april 2023.

    Petnajst let so živeli srečno življenje? S škrtuhom, ki le redko da denar od sebe? Ženska, KAKO si lahko bila petnajst let srečna s takim človekom???