Slovenija
15 ogledov

Štrancar: Pristojni so bili obveščeni

strancar_finance260209 Žurnal24 main
V podjetju Bia Separations so potrdili, da se je virus ptičje gripe pojavil v njihovem laboratoriju, in zagotovili, da so ukrepali v skladu s pravili, ki veljajo za potencialno nevarne biološke vzorce.

V okviru evropskega sodelovanja pri projektu razvoja cepiva proti gripi (FluVacc) smo januarja od avstrijskega partnerja prejeli eksperimentalni vzorec, ki je bil, kot smo bili naknadno obveščeni, kontaminiran z virusom ptičje gripe, so sporočili iz podjetja Bia Separations. "Material, ki smo ga prejeli, je bil namenjen izključno za eksperimentalne namene, skladno z načrti projekta," je v sporočilu za javnost zapisal direktor podjetja Aleš Štrancar in poudaril, da poskusov na živalih v njihovem podjetju ne izvajajo. Zanje je v okviru projekta FluVacc odgovoren češki partner, kjer so virus prvi odkrili.

Uničevanje vzorcev
Takoj ko so bili o kontaminiranem vzorcu obveščeni, so ga po besedah direktorja podjetja uničili in dezinficirali vso opremo. "Vse rokovanje in eksperimenti z vzorci na projektu FluVacc potekajo skladno s pravili stroke v specialnih laboratorijih, ki so namenjeni delu z virusnimi materiali in preprečujejo širjenje virusa v okolje," je zapisal. "Zaposleni, ki na projektu FluVacc delajo, so izobraženi za delo z nevarnimi biološkimi materiali, predpisano imajo uporabo zaščitnih sredstev, ki preprečujejo okužbo." Zaposlene, ki bi potencialno lahko prišli v stik s kontaminiranim materialom, so poslali na specialistični pregled na dunajsko kliniko, ki je pokazal, da nihče od pristojnih ni bil okužen. O zadevi so po besedah direktorja obvestili vse pristojne in tudi WHO.

Spomnimo, včeraj so nas z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) obvestili, da so za uničen material izvedeli šele 11. februarja, torej dva dni po tem, ko je bil že uničen. Za okužbo so po navedbah IVZ v Bio Separations izvedeli 6., kontaminirani material pa so uničili 9. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.