Slovenija
39 ogledov

Stranišče, naša vsakdanja potreba

19. november je svetovni dan stranišč. Telesno odvajanje je stvar, o kateri ne g
1/14
Žurnal24 main
Ste vedeli, da boste v svojem življenju povprečno na stranišču preživeli tri leta? In da so slabe higienske razmere v 20. stoletju umorile več ljudi kot vse vojne skupaj? Danes je svetovni dan stranišč.

Ob tej priložnosti bo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) popoldne razglasilo najboljše javno stranišče v državi in zmagovalcu podelilo zlato metlico. V akcijo, ki jo izvajajo že drugo leto zapored, so letos vključili 25 večjih občin po državi, v katerih so po različnih kriterijih, kot so urejenost, dostopnost in urnik obratovanja, ocenjevali javne sanitarije.

Prejemnik zlate metlice, ki se bo postavil ob bok lanskemu zmagovalcu Mariboru, za zdaj ostaja skrivnost, so pa v društvu zadovoljni, da so bila letos ocenjevana stranišča na dokaj visoki ravni. Po besedah tajnice društva Danice Koren jih je negativno presenetilo le dejstvo, da kar nekaj občin javnih sanitarij (še) ne pozna.

Ne prezrite prizorov stranišč po svetu. Galerija TUKAJ.

Z akcijo želijo v KVČB po eni strani obveščati javnost in motivirati odgovorne, da se bodo zavedali pomena javnih sanitarij, po drugi strani pa je cilj akcije tudi informiranje članov društva o dostopu do urejenih stranišč, ki so zaradi njihove bolezni nujne za normalno vključevanje v družabno življenje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.