Slovenija
23 ogledov

Straniščna sramota

Prešernova hiša v Vrbi.
1/2
Renata Reneja Škrjanec
Prešernova hiša. Poleg obnove stranišč je nujna sanacija vlage. Streha je varna, krušna peč popravljena.

“Stranišči sta predpotopni! Stari in dotrajani. Čeprav ju redno čistimo, uničenosti ne moremo prekriti,” je za Žurnal24 dejala Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica (ZTKŽ), ki je od začetka lanskega leta upravljalec Prešernove hiše v Vrbi.

Obiskovalcem – teh je na leto okoli 20 tisoč – sta na voljo stranišči na dvorišču za hišo in mnogi, če ni res sila, si ob pogledu nanju premislijo. To je ob našem obisku storila tudi obiskovalka iz Ljubljane, saj je bila zgrožena nad sanitarijami pri enem od najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji.

Zupanova je povedala, da jih je kot upravljalce sram pred obiskovalci. “Sreča je, da ne gredo vsi na stranišče, kajti potem bi bila res katastrofa. Ministrstvo za kulturo (MK) se zaveda težave, zato upam, da se bo čim prej našel denar za ureditev,” je pojasnila.

Obnova naj bi stala okoli 14 tisoč evrov, prav toliko pa je MK letos namenilo za namestitev snegolovov na streho hiše in za popravilo krušne peči.

Hiša spet odprta

Prešernova hiša je od prejšnje srede spet odprta, dela pa so bila nujna. Decembra je namreč s strehe zdrsnil večji snežni plaz, iz peči pa so uhajali plini, zaradi česar bi morala biti hiša za obiskovalce zaprta, ogroženo pa je bilo tudi zdravje Mire Novak, ki obiskovalce vodi po hiši.

(Pre)malo obiskovalcev

Zaradi nesprejetja državnega proračuna je obnovi slabo kazalo, a so se k sreči našla sredstva, ki so bila Restavratorskemu centru odobrena še pred vladno krizo, in s tem denarjem smo poskrbeli za najnujnejša dela, kajti sramota bi bila, če bi bila hiša zaprta. Poleg stranišč bo nujno treba sanirati vlago v hiši,” je poudarila Zupanova.

V ZTKŽ se spopadajo tudi s slabšim obiskom kulturnega spomenika – zadnja leta je na leto za pet odstotkov obiskovalcev manj. Kot je dejala Zupanova, ga bodo povečali s prireditvami in akcijami, s katerimi naj bi v Vrbo privabili ne le šolarje – teh je zdaj 90 odstotkov –, pač pa tudi društva in tujce.

Petega septembra se bo začel slikarski natečaj z naslovom Iščemo Prešernovo podobo, v katerem bodo lahko sodelovali vsi Slovenci, najizvirnejše risbe bodo razstavljene v Prešernovi hiši, njihove avtorje pa bodo nagradili s panoramskimi poleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.