Slovenija
12 ogledov

Stranka kljub transakcijam zaupa Jankoviću

Zoran Janković seja sveta Pozitivne Slovenije
1/11
Anže Petkovšek
Člani sveta Pozitivne Slovenije na svoji prvi seji, na kateri so za predsednika izvolili Vasjo Butino, o zaupnici Zoranu Jankoviću zaradi očitkov pri denarnih transakcijah Grepa, Baze Dante in KLM Naložb danes niso glasovali. Z vlado ne gredo v partnerstvo za razvoj.

Člani sveta Pozitivne Slovenije so sicer razpravljali tudi o organizacijskih zadevah stranke, pri čemer jih je predsednik Janković seznanil z očitki glede denarnih transakcijah Grepa, Baze Dante in KLM Naložb, o katerih so v zadnjih dneh poročali mediji. Jankovič je namreč želel, da se svet stranke glede tega opredeli.

Kot je po seji sveta v izjavi novinarjem pojasnil Butina, so člani sveta glasovanje o zaupnici predsedniku zavrnili, saj da poznajo omenjene zadeve in zato ni potrebe po glasovanju o zaupnici.

Butina je še zatrdil, da Janković pri njem uživa enako zaupanje kot doslej. "Imamo njegovo besedo, da bo odstopil, če bo karkoli povezano s tem, da je storil kaznivo dejanje ali prejel en evro v svoj žep iz javnih sredstev. To nas popolnoma zadovoljuje," je dejal predsednik sveta.

Janković pa je potrdil, da člani sveta "zaradi popolnega zaupanja" vanj ne želijo, da se o tem sploh glasuje.

Transakcije se mu ne zdijo sporne

Janković pri samih denarnih transakcijah Grepa, Baze Dante in KLM Naložb ne vidi nič spornega. Kot pojasnjuje, je šlo pri nakazilu pol milijona evrov Grepa Bazi Dante za posojilo, ki je bilo tudi vrnjeno.

Zakaj je Baza Dante še isti dan nakazala 400 tisoč evrov KLM Naložbe, katere večinski lastnik je Janković, pa ni znal pojasniti. Več v tej povezavi.

Z vlado ne grejo v partnerstvo za razvoj

Danes so sicer razpravljali tudi o stotih dneh dela vlade Janeza Janše in tudi o delovanju stranke v tem času. Po Jankovićevih besedah so zadovoljni z odzivom na terenu, stanje v državi pa je po njegovih ocenah slabo.

Upa sicer, da se bodo policisti in vlada dogovorili in ne bo prišlo do zbiranja podpisov za zahtevo referenduma. Je pa Janković prepričan, da je Pozitivna Slovenija lahko s svojim programom vzgled tudi nekaterim državam v Evropi.

Člani sveta Pozitivne Slovenije so sicer danes obravnavali pobudo vlade za podpis pogodbe Partnerstvo za razvoj in soglasno sklenili, da pogodbe ne bodo podpisali. Bodo pa sodelovali pri vsem, kar bo dobrega za državo. Pobudo vlade so zavrnili, ker po Jankovićevih besedah ni bil upoštevan doslej noben njihov predlog.

Prav tako vztrajajo, da ne bodo podprli zapisa fiskalnega pravila v ustavo, medtem ko se Pozitivna Slovenija strinja s spremembami referendumske zakonodaje oz. omejitvami razpisa referenduma. Poleg tega je svet danes za predsednico nadzornega odbora stranke izvolil Francko Trobec.

Komentarjev 7
  • francek 20:34 21.maj 2012.

    GLIHA SKUP ŠTRIHA

  • juventus1897 20:17 21.maj 2012.

    Zdej pa še ta komentar odstranite.ŽURNAL=FAIL :(

  • juventus1897 20:16 21.maj 2012.

    Važno da g. Pingvinović nikomur ne rabi polagat računov, ne rabi upoštevat nobenega mnenja, skratka, požvižga se na vse. Bognedaj da bi on bil premier. BOGNEDAJ !!