Slovenija
4 ogledov

Stranka NSi si je spremenila ime

Nova Slovenija NSi Twitter NSi
Najmanjša parlamentarna stranka se je danes na kongresu na Vranskem preimenovala iz NSi - krščanska ljudska stranka v NSi - krščanski demokrati.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v kongresnem nagovoru ocenila, da imajo prav krščanski demokrati prave odgovore za prihodnost in da jih prav v času izgubljenih vrednot Slovenija najbolj potrebuje. Dejala je, da krščanski demokrati stavijo na delo, poštenost in odgovornost, na temeljne etične in krščanske vrednote, ki jih ne more nadomestiti tisoč zakonov in predpisov. Poudarila je, da želijo krščanski demokrati graditi državo, ki temelji na svobodi posameznika in vladavini prava. Želijo ustvariti Slovenijo, v kateri bodo imeli vsi enake možnosti za razvoj svojih sposobnosti in talentov, potencialov, pri tem pa je treba spoštovati tradicijo in stremeti k modernosti.

"Tudi v času krize krščanski demokrati ostajamo stranka preudarnosti, mere, argumenta, konstruktivnosti, etičnih načel, dialoga in sodelovanja. To so odgovori krščanskih demokratov za prihodnost Slovenije," je dejala Novakova.

Po njenem mnenju Slovenijo, poleg dolgov, duši vse večja davčna obremenitev. NSi se tako zavzema za večjo samooskrbo s prehrano in zato nikakor ne morejo pristati na ukrepe, ki kakor koli prispevajo k zmanjšanju kmetijske dejavnosti.

Preveč njiv in travnikov, na katerih je možno pridelati hrano, smo po besedah Novakove že spremenili v zazidljiva območja, pri tem pa so prekupčevalci zaslužili bajne denarje. Ti bi morali biti obdavčeni, pravi predsednica NSi.

Izkoristiti moramo majhnost

Opozorila je, da se je tudi NSi pridružila podpisovanju peticije proti slabemu, nedodelanemu, predvsem pa krivičnemu davku na nepremičnine. To je, tako Novakova, davek na prihodnost in delavnost ter podlaga za novo nacionalizacijo, zato v stranki temu odločno nasprotujejo.

O tem, kakšno Slovenijo si želijo v NSi, je Novakova povzela besede publicista Leona Marca, ki je dejal, da moramo med drugim vedeti, kdo smo in postati nacija; spregovoriti o preteklosti kritično; prešteti kosti; nostalgijo po Jugoslaviji zamenjati z opredelitvijo za EU; izkoristiti majhnost; priznati drugače mislečim dober namen; vključevati, ne izključevati; okrepiti civilno družbo in definirati slovenske vrednote.
Novakova tudi meni, da smo Slovenci razdeljeni. Bolj ko govorimo o spravi in potrebi po končanju delitev, bolj se razhajamo in vztrajamo vsak na svojem bregu. Po njenih besedah pa državljani pričakujejo več sodelovanja in manj delitev. Zato je NSi predsedniku države Borutu Pahorju dala pobudo za sestanek vseh parlamentarnih strank, da znova vzpostavi dialog med koalicijo in opozicijo, ki je obstal na mrtvi točki. Pahor in vse parlamentarne stranke so pobudo sprejeli, napovedano srečanje pa je predvideno za konec tega meseca.

"Krščanski demokrati verjamemo, da lahko naše sanje o demokratični, pravični in pošteni Sloveniji v prihodnosti ponovno uresničimo. Zato krščanska demokracija v Sloveniji še zdaleč ni rekla zadnje besede. Krščanski demokrati smo optimisti in bomo naredili vse za boljšo Slovenijo, na katero bomo spet lahko ponosni," je še dejala predsednica NSi.

Komentarjev 10
  • dragec 11:09 10.november 2013.

    Kriza prepoznavnosti in priprave za volitve

  • Oxxo 20:27 09.november 2013.

    Kura... cerkvena...

  • Oxxo 20:26 09.november 2013.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++