Slovenija
9222 ogledov

Politične stranke so danes odgovarjale ljudstvu

javno soočenje političnih strank
1/37
Saša Despot
Politiki so odgovarjali tudi na vprašanja ljudstva.

Na trgu republike se je odvilo soočenje opozicijskih in neparlamentarnih strank z ljudstvom. Na soočenje so povabili vse parlamentarne stranke ter stranke, ki so se odzvale njihovemu vabilu za sodelovanje v Volitvomatu. Soočenja so se udeležile: Piratska stranka Slovenije (Ratko Stojiljković), Levica (koordinator stranke Luka Mesec), Stranka Alenke Bratušek (predsednica stranke Alenka Bratušek), Socialni demokrati (predsednica stranke Tanja Fajon), Stranka Zelena Vesna (podpredsednica stranke Jasmina Jerant), DeSUS (predsednik stranke Ljubo Jasnič), Lista Marjana Šarca (podpredsednica stranke Jerca Korče), Dobra država + Naša prihodnost (predsednik stranke Naša prihodnost Ivan Gale) in Gibanje Svoboda (predsednik stranke Robert Golob).

Na nekatera strokovna vprašanja, ki so jih pripravili v iniciativi Glas ljudstva, so politiki odgovarjali z da ali ne, za druga vprašanja pa so imeli na voljo 45 sekund za utemeljitev svojega odgovora.

Zanimalo jih je, katere stranke podpirajo odstranitev vseh ograj na meji, zaprtje TEŠ6 do 2030, onemogočenje sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu, katere stranke podpirajo pravico do umetne oploditve tudi za samske ženske, kakšno vrsto energije podpirajo in podobno. 

javno soočenje političnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Govora je bilo tudi o uvedbi socialne kapice - te ne podpira nihče od prisotnih strank, glasovanja so se vzdržali le v LMŠ. 

Vse stranke razen Gibanja Svoboda podpirajo progresivni nepremičninski davek in večjo obdavčitev kapitala. 

Vsi bi najnižjo osnovno plačo dvignili na nivo minimalne plače, nihče ne podpira obveznega cepljenja proti covidu-19.

LMŠ in Gibanje Svoboda kot edini stranki nista podprli obdavčitve nepremičnin RKC. 

Vse stranke razen SAB pa bi bile pripravljene nuditi azil Julianu Assangu. 

Strankam so zastavili tudi nekaj kočljivih vprašanj. Tanjo Fajon so povprašali o predsedniku republike Borutu Pahorju in o njegovi podpori vlade. Kako so lahko njegove izjave in delovanje združljive s Socialnimi demokrati, zakaj ga niso izključili iz stranke? "Borut Pahor ni član stranke Socialnih demokratov," je odgovorila Fajonova in dodala, da je tudi sama večkrat izrazila razočaranje nad predsednikom Pahorjem in svoje nestrinjanje z njegovimi potezami.

Roberta Goloba so vprašali, ali morda sedi na dveh stolčkih, saj da gospodarstvu obljublja socialno kapico, hkrati pa podpira progresivno obdavčitev premoženja in podobno. Odgovoril je, da podpira razvojno, ne socialne kapice - tako da bi manj obdavčil do deset let stara podjetja. Golob bi takoj po volitvah vložil zakon o medijih, s katerim bi medije, ki so strankarski in se financirajo s kapitalom neznanega izvora, ukinil. 

javno soočenje političnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jasmina Jerant iz stranke Zelena Vesna je morala zagovarjati Lucijo Mlinarič, nekdanjo članico SDS, ki se je na referendumu o zaščiti voda odločno postavila na vladno stran. "Nisem edina, ki ima koga iz SDS ali druge stranke. Mlinaričeva je kljub preteklosti izstopila iz stranke, vsi se lahko spremenimo," je prepričana.

Ivan Gale pa je zatrdil, da se ne vidi v koaliciji z vladnimi strankami, še manj pa v koaliciji s stranko Konkretno. Dejal je, da nikoli ni rekel, da ne bi šel v vlado s strankami KUL.

Jerco Korče so vprašali, kaj v stranki počne Damir Črnčec, nekdanji Janšev sodelavec, znan po sovražnih in ksenofobnih izjavah. Podobno kot Jerantova je tudi Korčetova prepričana, da se je Črnčec spremenil. Tudi Janša je nekoč podpiral delavske pravice, je dodala in pojasnila, da je Črnčecu na štiri oči povedala, kaj si misli o njem.

Alenka Bratušek je vztrajala, da še vedno podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, čeprav je nekoč proti takšnemu zakonu že glasovala. Dejala je, da je bila takrat težava v nadomeščanju izgubljenega denarja v zdravstveni blagajni.

javno soočenje političnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ljubo Jasnič je moral braniti stranko DeSUS, ki so ji očitali, da je nagnjena k pragmatizmu in je podpirala tudi aktualno vlado. Krivi so poslanci, meni Jasnič. "Niti eden ni več v stranki, vsi so prešli k drugim strankam. Izdali so to stranko, izdali bodo tudi novo stranko."

Levici pa nekateri očitajo, da se je preveč uklonila drugim strankam, ostali pa, da je preveč radikalna. Luka Mesec je prepričan, da Levica ostaja neomajna in ima jasne cilje - gradnja javnih najemnih stanovanj, konec davčnih odpustkov za bogataše, ukvarjanje s podnebno krizo.

Pirati so majhna ekipa po številčnosti, a velika po srcu, je dejal Stojiljković. Na očitke, da so premalo aktivni in imajo premalo strokovnjakov, pa je odgovoril, da so se ob pomembnih vprašanjih ves ta čas borili skupaj s civilno družbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • Avatar Leon
    Leon 09:16 17.april 2022.

    Janša obdaril ukrajinske otroke in z njimi okraševal ukrajinski kruh......našim otrokom pa je podaril pisarno ZA NAŠE OTROKE GRE ....... Nova služba za Aleša Primca ..https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/nova-sluzba-za-alesa-primca/

  • Toma 10:22 16.april 2022.

    Jupi! Vsaj nebo je povedalo kaj si misli o njih! BTW: pri nas je bil sonček ;-)

  • Tib Bit 10:18 16.april 2022.

    OMG WTF