Slovenija
19796 ogledov

Stranke: Še nedavno jim je kazalo dobro, zdaj strmoglavili

parlament državni zbor Ljubljana Profimedia
Glede na zadnje javnomnenjske razskave si uvrstitev v parlament lahko zagotovo obeta pet strank.

Inštitut Mediana je za RTV Slovenija konec marca izvedel javnomnenjsko raziskavo Politični utrip. Na vprašanje, katero stranko stranko bi najverjetneje volili, če bi bile volitve jutri, je odgovarjalo 1.025 anketirancev. 

Največ sta v obdobju od zadnje raziskave iz začetka marca pridobila Gibanje Svoboda in Povežimo Slovenijo, največji padec podpore pa je utrpela LMŠ. Gibanje Svoboda je z 19,7 odstotka prehitelo stranko SDS, ki bi prejela 18,7 odstotka glasov. Sledijo SD (8,2 %), Levica (6,4 %), NSi (5 %). Te stranke lahko računajo, da se bodo na volitvah uvrstile v parlament, navaja direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Preostale stranke, ki jim tokratna anketa kaže uvrstitev v parlament, se po navedbah Janje Božič Marolt gibljejo na robu parlamentarnega praga. Trenutno bi v parlament kot šesta najmočnejša stranka prišlo gibanje Povežimo Slovenije (3,7 %). Podpora jim je v primerjavi z začetkom marca narasla za 1,7 odstotne točke. V nasprotju z njimi je sedmouvrščeni LMŠ podpora padla za 2,4 odstotne točke, s 5,7 odstotka na 3,3 odstotka. Enak rezultat so v tej raziskavi zabeležili tudi v SNS, ki je v začetku marca imela le 1,7 odstotka podpore. 

Pod parlamentarnim pragom bi pristale SAB (2,8 %), Naša dežela (1,9 %), Resni.ca (1,7 %), Piratska stranka (1,3 %), DeSUS (1,1 %), Dobra država in Naša prihodnost (1,1 %) in Vesna zelena stranka (1 %), Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (0,4 %), Domovinska liga (0,1 %). Katero drugo stranko in listo bi volilo 0,6 odstotka vprašanih.  Da bi volili za katero od drugih strank in list je odgovorilo 0,6-odstotka vprašanih.

Neopredeljenih je 19 odstotkov volivcev. 10,6 odstotka jih je odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bodo volili, nobene stranke ne bi podprlo 6,9 odstotka vprašanih, na vprašanja pa ni želelo odgovoriti 1,7 odstotka vprašanih. 0,3 odstotka vprašanih bi oddalo neveljavno ali prazno glasovnico. 

Delež podpore vladi se je znižal

Dobra četrtina vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno, ko zelo negativno pa 22 odstotkov vprašanih. Kot nevtralno je delo vlade ocenilo 21,3 odstotka vprašanih, kot pozitivno 16,7 odstotka, kot zelo pozitivno pa 12,6 odstotka. 

Med politiki je najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledita predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Inštitut Mediana je raziskavo za RTV Slovenija opravil 30. in 31. marca med 1.025 anketiranci, starimi nad 18 let. 

Komentarjev 20
  • Marsha_Coleman 13:20 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Leon
    Leon 07:20 04.april 2022.

    Med politiki je najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor....ta podatek pove koga so anketirali ! Najbrž gre za dementne osebe iz DOS kamor je Pahor hodil na podoknice.

  • LukaMB 02:24 04.april 2022.

    sds je padel takoj, ko je Janša nekoč izraženo po njihovo šel k Zelenskemu klovnu oziroma takoimenovano novemu Šarcu in ko je začel z nekakšno politiko ohranjanja združene bolane EU kateri diktira ZDA vse. sds je padel dol, ker so ...prikaži več začeli z dostavo orožja in se mešati v tuje spore na podlagi katerih pa mi Slovenci nasrkamo in od katerih nimamo praktično nič razen nove sovražnike in večje stroške! Kdo bo za to odgovarjal? Volitve so tu.