Slovenija
24085 ogledov

Strašljiv video, ki so ga demokrati predstavili ob začetku procesa proti Trumpu

Donald Trump Epa
Demokratski upravitelji ustavne obtožbe v ameriškem senatu so danes na sojenju nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa opredelili kot "vrhovnega podžigalca" upora proti državi. Pri tem so navedli njegove izjave pred, med in po lanskoletnih predsedniških volitvah, s katerimi je svoje podpornike vzpodbudil k januarskemu tragičnemu vdoru v kongres.

Prvi dan sodnega procesa v senatu se je v torek sklenil s potrditvijo legitimnosti nadaljevanja postopka ustavne obtožbe, za kar je poleg vseh 50 demokratskih senatorjev glasovalo tudi šest republikanskih.

Republikanec Bill Cassidy iz Louisiane je dejal, da so ga upravitelji ustavne obtožbe, kar so demokratski kongresniki iz predstavniškega doma, ki nastopajo v vlogi tožilcev, prepričali. Trumpova odvetnika pa naj bi klavrno opravila svoje delo.

Prvi dan je bil namenjen argumentom za in proti ustavni obtožbi predsednika, ki ga več ni na položaju. Sankcija v primeru obsodbe v ustavni obtožbi je namreč odstranitev s položaja. Tožilci so šli skozi zgodovinske primere ustavnih obtožb državnih uradnikov po izteku njihovih položajev in opozarjali na dejstvo, da se je ustavna obtožba začela s potrditvijo v predstavniškem domu 13. januarja, ko je bil Trump še vedno na položaju.

V primeru obsodbe lahko senat Trumpu prepove opravljanje javnih funkcij, kar je druga možna sankcija, vendar po novem glasovanju. Demokrati so prikazali dramatičen dokumentarni film o vdoru v kongres 6. januarja letos, ki je zahteval pet smrtnih žrtev. V filmu so tudi Trumpove izjave na zborovanju pred, med in po vdoru v kongres. Pogledate si ga lahko na tej povezavi.

V nadaljevanju sodnega procesa so se tožilci osredotočili na predstavitev dokazov o tem, kako so Trumpove izjave podžgale podpornike, da so potem vdrli v ameriški kongres. Jamie Raskin iz Marylanda in kolegi so nizali Trumpove izjave pred volitvami, ko je ponavljal, da lahko volitve izgubi le s prevaro, in izjave podpornikov, ki so to sprejeli.

Prikazali so izjave na dan volitev, ko je po uvodnih štetjih glasovnic razglasil zmago in prepričal podpornike, da so vse glasovnice, ki jih še niso prešteli, nelegitimne. Večinoma je šlo za glasovnice po pošti, ki so jih šteli nazadnje.

Sledile so izjave Trumpa po volitvah, njegove pritiske na države uradnike, da spremenijo izid volitev po neuspešnih tožbah na sodiščih in izjave 6. januarja, ko je podpornikom dejal, naj gredo nad kongres, kjer so takrat formalno potrjevali izid volitev. Več kot 200 aretiranih zaradi vdora v kongres se danes pred sodišči zagovarja, da so to storili, ker jim je tako naročil Trump.

Trump menda po poročanju ameriških medijev ni vesel dogajanja v senatu in je jezen na svoja odvetnika, ki po tednu dni priprav, saj je Trump pred tem izgubil prejšnjo odvetniško ekipo, kaj več nista mogla storiti kot pridobiti na času in v bistvu čakati na uresničitev odločitve večine republikancev v senatu, da glasujejo proti obsodbi. Za obsodbo je potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, ki je za zdaj še ni.

Spreminja pa se javno mnenje. Večina republikancev sicer vztraja, da Trump ni storil nič narobe. Tesna večina Američanov je bila uvodoma proti drugi ustavni obtožbi Trumpa. Po prvem dnevu sojenja pa večina Američanov podpira obsodbo in tudi prepoved opravljanja javnih funkcij za Trumpa.

Anketa ameriške televizije CBS je pokazala 56-odstotno podporo takšnemu epilogu, enako tudi anketa ameriške televizije ABC, Gallupova anketa kaže 52-odstotno podporo obsodbi, podobno pa velja tudi za druge ankete. Anketa CBS ugotavlja tudi podporo Trumpovi krivdi med 21 odstotki republikancev, kar je največ doslej.

Komentarjev 14
  • jakec1575 10:10 11.februar 2021.

    false flag. zdaej samo ne vem kdo ga je izvedel demokrati, da dokoncno spravijo trumpa iz prometa ali pa dovolj burasti konservativci. ce je v sluzbi na tak dan 1/5 zaposlenih kaipotlskih policistov brez vnaprej pripravljenih barikad, potem ves, da ...prikaži več je zadeva nastiama. V Ameriki ni nakljucij. Pentagon 3 dni prej ponudil gardo, zavrnjeno, FBI resno opozarjal kapitlosko policijo. Tako da buce prodajajmo drugje.

  • jakec1575 10:06 11.februar 2021.

    kreditna kartica ali id? za ogled tega videa. povlecite mi ga.

  • Pepe007 09:44 11.februar 2021.

    Zanimivo, da niso po instrumentu ustavne obtožbe posegli denimo pri predsedniku, ki je s prikazom lažnih obveščevalnih podatkov dosegel napad na Irak, kjer je umrlo več kot 5 ljudi.