Slovenija
12196 ogledov

Strašljivi posnetki: Kot limone velika toča razdejala Domžale in okolico

V Domžalah in okolici je sinoči silovito neurje s točo veliko tudi kot limone povzročilo pravo razdejanje.

V sredo je v večernih urah neurje zajelo predvsem osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del države. Gasilci in druge službe so iz objektov črpali vodo, preusmerjali nevarne hudournike, začasno pokrivali poškodovane strehe na objektih, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč in čistili meteorne jaške.

Poleg tega so ponekod zabeležili tudi več zemeljskih plazov, ponekod pa je bila zaradi neurja tudi motena oskrba z električno energijo, še sporočajo iz centra za obveščanje.

Po podatkih centra za obveščanje je neurje prizadelo številne občine, in sicer na Koroškem, Savinjsko-šaleškem, Domžalskem, Celjskem, tudi Ljubljano in nekatere obljubljanske občine, zajelo je tudi Zasavje in območje Trebnjega, pa tudi nekatere občine v Prlekiji.

Ponekod je klestila tudi toča. Najhuje je bilo v Domžalah, kjer je poškodovalo več sto stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov, številne objekte je tudi zalilo.

V občini Domžale je bilo ponoči na terenu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja, domžalskim so pomagali tudi gasilci bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, in sicer iz Mengša, Loke, Trojan, Lukovice in Krašnje. Regijski center za obveščanje je za območje domžalske občine med 21. in 23. uro "sprejel neverjetnih 851 klicev na pomoč", reševalne enote pa so napotili na 321 naslovov, so v centru objavili na svojem Facebook profilu.

Toča je ponekod na območju občine Domžal včeraj zvečer dosegla debelino okrog 8 cm in povzročila ogromno gmotno škodo....

Posted by Neurje.si on Wednesday, July 29, 2020

Kot so napovedali, jih danes čaka popis škode in načrt najnujnejše sanacije. Neurje je najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica, toča je začela padati okoli 20.30 in padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča.

Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem. Tudi na Koroškem je padala večja točna in ponekod povsem uničila ves pridelek, poročajo Koroške novice.

Ponekod na Koroškem je bila prekinjena oskrba z električno energijo, več objektov je zalilo, promet pa so poleg močnega naliva ovirala tudi podrta drevesa. Na cesto Črna na Koroškem-Šentvid pa se je usul zemeljski plaz.

Črpanje vode iz stanovanjskih in drugih objektov ter odstranjevanje podrtih dreves je bilo po poročanju centra za obveščanje sicer potrebno v številnih občinah po državi, ki jih je zajelo neurje.

Komentarjev 4
  • Preprostež 17:04 30.julij 2020.

    Pa dobro, kdo od vas je masturbiral da je Bog tako bemtil?

  • anonime 10:21 30.julij 2020.

    škoda je jugiča...po vseh teh letih kaj ga doleti...

  • jakec1575 10:00 30.julij 2020.

    ampak globalnega segrevanja baje ni.