Slovenija
57 ogledov

Strasti pomirili, negotovost ostaja

Romsko naselje Jerca Božič Kranjec
Nelegalno naselje. Rome, ki jih je strah za domove, bodo na delavnicah obveščali o gradnji industrijske cone.

“Najpomembneje je, da smo dosegli pomiritev strasti med Romi, ki so se zbali za svoja bivališča,” nam je po obisku državne sekretarke Tamare Vonta, župana Škocjana Jožeta Kaplerja, direktorja urada za narodnosti Stanka Baluha in direktorja KZ Krka Jureta Vončine v nelegalnem romskem naselju Dobruška vas povedal Bojan Tudija, ki je prebivalcem naselja prevajal, kaj so se omenjeni dogovorili.

Prisilnih izselitev ne bo

Ob načrtovanju industrijske cone na zemljiščih občine in KZ Krka so na občini, kot je dejal Blaž Kovač iz Amnesty International, Romom žal pozabili povedati, kaj se bo gradilo in kaj bo to pomenilo za njihove domove, zato z negotovostjo gledajo v prihodnost.

Vontova je Romom zagotovila, da prisilnih izselitev in rušenj ne bo ter da bodo v pogovore vključeni občina, država in Romi. “V naselju se bodo hitro začele odvijati delavnice, da bi vzpostavili medsebojno zaupanje in se začeli obveščati med sabo,” je povedala Vontova.

Komentarjev 5
  • privat 19:26 11.avgust 2013.

    prid pogledat v kočevje..sami cigani ..to mesto so že po zaslugi prebeliča preokupirali cigani...zdaj pa počasi cigani prevzemajo nadzor!! Ustrahovanje ,ropi,pretepi...Policija se jih resno boji....zamisli si našo policijo ,ko ti policaj reče da se policija sama boji ukrepati ,ker imajo ...prikaži več tudi sami družine..policija se boji par huliganov???????????? Res pa je če ukrepa ,se tem ciganom čisto nič ne zgodi!!! Imajo neko močno podporo,župan pa jih podpira iz neznanega razloga- vsako preselitev na kočevsko. celo naš težko ustvarjen davkoplačevalski denar jim šenka za nakup hiš....

  • privat 13:50 07.julij 2013.

    potrebno je sprejet zakon o ljudeh pri katerih se ponavljajo kazniva dejanja..sprejet je treba zakon o nošenju zapestnic ,pri katerih ima policija staleno spremljanje gibanja omenjenih prestopnikov....no nato bomo mi lahko mirno spali in vsekakor zaupali policiji da najde ,kaznuje ...prikaži več in zapre take tatove in druge kriminalce...da neomenjam nadzor nad prodajo nelegalnih drog!

  • dd 13:20 03.junij 2013.

    Pravi absurd!!! Slovence nasilno izselijo iz črnih gradenj, tudi če nimajo kam, ali pa nasilno izselijo, zaradi dolgov v višini 150 evra. Romi pa imajo več pravic kot sam Bog.