Slovenija
24 ogledov

Stres obžaluje odločitev vlade

Slika je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ljubljanski nadškof Anton Stres obžaluje odločitev vlade, ki je danes potrdila novi družinski zakonik, ki izenačuje istospolne in tradicionalne družine.

"Gre za zelo globok poseg v dojemanje temeljnih vrednot družinskega življenja," pravi ljubljanski nadškof Anton Stres. Obžaluje, da vlada ni poslušala "glasov iz javne razprave", ki so bili jasni. Kot trdi Stres, je v Sloveniji večina tistih, ki se ne strinja z novim družinskim zakonikom.

Sporočilo vlade: vsi enakopravni
Zagotoviti enake pravice tistim, ki živijo v tradicionalni družini, in tistim, ki živijo v istospolni družini, je temelj novega družinskega zakonika. S tem se bo uredil tudi položaj otrok, ki so že rojeni v istospolnih družinah.

"V središču zakonika so otrokove pravice," pravi minister za delo, družino in sociale zadeve Ivan Svetlik. Kot pravi, družino še naprej opredeljuje otrok, vendar novi zakonik ne pogojuje tega s tipom družine v smislu zveza med moškim in žensko, ampak daje poudarek na kakovosti odnosov v družini. Ti morajo zagotavljati otrokov razvoj.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki ostro nasprotuje novemu družinskemu zakoniku, je ravno danes sporočila, da so do zdaj zbrali 25 tisoč podpisov nasprotnikov nove zakonodaje.

Nasprotno odločitev vlade pozdravljajo aktivisti kampanje Za vse družine, katere pobudnik je aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič.

Poleg tega novi zakonik dovoljuje tudi posvojitev otrok istospolnim partnerjem.

Vlada ga bo zdaj poslala v državni zbor, kjer upa na podporo, saj bi tako nadomestili dosedanji, kar 35 let star zakon.

Kar se tiče groženj z referendumom, pa Svetlik odgovarja, da bo vlada naredila vse, da bo zakon sprejet.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.