Slovenija
26 ogledov

STRESNI TESTI: Bančna luknja preveč abstraktna

Brez panike. Po objavi rezulatatov stresnih testov nobenih kolon pred bankomati.

Bančna luknja. ”Vse špekulacije o varnosti slovenskega bančnega sistema so neutemeljene in nimajo nobene podlage,” je zatrdil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Da napoved dokapitalizacije bank ne bo povzročila večjega strahu niti nezaupanja v banke, je mnenja Srečo Dragoš iz fakultete za socialno delo, ki meni, da je bilo nezaupanje v banke že pred tem veliko. Dragoš še meni, da je bančna luknja tudi preveč abstrakten pojem: “Kaj pomeni štiri do pet tisoč milijonov evrov, tega si navadni državljani ne znamo predstavljati, medtem ko so si to bančniki predstavljajo precej napačno.”

Igor Pribac iz filozofske fakultete ugotavlja, da nam “sporočajo, da je godlja obvladljiva, čeprav je še vedno godlja”. Rezultati pa naj bi pri nas pravzaprav sprožili olajšanje, ker so v okvirih napovedi vlade, še pojasnjuje Pribac.

Zaupanje bankam upada

Raziskave Politbarometra kažejo, da se je zupanje Banki Slovenije začelo drastično upadati po letu 2007, v zadnji raziskavi pa opozarjajo, da spodnašanje temeljev socialne države dvom v institucije le še poglablja: “Še posebej problematičen je upad zaupanja v nacionalni bančni sistem!” Banka Slovenija se je v decembrskem merjenju umestila tudi na dno lestvice zaupanja v osrednje državne in druge institucije, nižje so zgolj še vlada, državni zbor in politične stranke.

Komentarjev 3
  • westal 08:22 15.december 2013.

    Tepci bodo kar naprej sprejemali nespametne odločitve in bodo zato še kar naprej lepo nagrajevani. Raja bo pa dala denar za dokapitalizacijo tako kot do sedaj. Jaz bom dokapitaliziral odslej samo še sebe, ker za bančne dokapitalizacije nimam več denarja!

  • astibo8020 22:07 12.december 2013.

    Tako pač je pri nas, ker imajo lopovi v rokah banke in zakonodajo.

  • Marko Slovenia 21:56 12.december 2013.

    Hypo so "blokirali" v enem dnevu, tu pa kar čakajo, da zginejo vsi dokumenti!!!