Slovenija
0 ogledov

Stroka svari, naj se gradi

Uroš Rotnik Saša Despot
Energetiki. Poraba elektrike bo rasla, brez novih objektov bomo v težavah.

Ljubljana.Že zdavnaj bi se morali odločiti za drugi blok nuklearke in že zdavnaj bi morali zamenjati stare agregate v Termoelekrarni Šoštanj (Teš),” je prepričan strokovnjak za elektroenergetske sisteme Ferdinand Gubina. Včeraj je svoje videnje predstavil na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so energetiki podprli gradnjo tako šestega bloka kot druge nuklearke.

Manj energije, a več elektrike
Da poraba elektrike ne bi rasla, Gubina ne verjame. “Ogrevam se s toplotno črpalko in sem tako zmanjšal skupno porabo energije, povečal pa porabo elektrike,” ponazarja, zakaj se pri varčevanju z energijo povečuje poraba elektrike.

Obnovljivi viri niso alternativa
Prav tako je prepričan, da primanjkljaja za zdaj (še) ne moremo zapolniti z obnovljivimi viri. Okoljevarstveniki novih hidroelektrarn nočejo, prav tako ne vetrnih elektrarn, sončne imajo le od osem- do 15-odstoten izkoristek, biomasa pa je odlična za ogrevanje, a manj uporabna za proizvodnjo elektrike.

Opozoril je še na problem nestanovitne proizvodnje elektrike iz sončne energije ali z vetrom, kar je velik problem za stabilnost omrežja, na katero morajo biti priključeni. “Sonce sveti popoldne, ko zvečer pridete domov in potrebujete energijo, pa ne,” pojasnjuje in dodaja, da je treba energijo shraniti, na primer v črpalne hidroelektrarne.

“Tudi subvencije plačamo!”
Prvi mož Teša Uroš Rotnik je včeraj pojasnil polovico podražitve projekta s 600 milijonov na 1,1 milijarde evrov. Od 200 do 300 milijonov je dražji, ker je ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Andreja Vizjaka 13 mesecev zavlačevalo z izdajo energetskega dovoljenja, ocenjuje. V Tešu so izvedli tudi projekt z biomaso, ki so jo morali pripeljati iz Bosne, za proizvedeno megavatno uro pa so dobili do 45 evrov subvencije. “Tudi subvencije mora nekdo plačati,” opozarja Rotnik in dodaja, da za “sončno elektriko” znaša tudi do 400 evrov za megavatno uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.